Makedonci će izgraditi poseban zatvor za pedofile

U Makedoniji su usvojene izmjene Krivičnog zakona kojim se pooštravaju zatvorske kazne za pedofile
90 pregleda 2 komentar(a)
Zatvor, zatvorenik, Foto: Cumbriacrack.com
Zatvor, zatvorenik, Foto: Cumbriacrack.com
Ažurirano: 05.11.2014. 10:25h

Makedonija, koja od juna objavljuje identitet svih osuđenika za pedofiliju, planira da gradi poseban zatvor za ovu grupu počinilaca krivičnih djela kojih je trenutno na izdržavanju zatvorske kazne 155.

Direktorka makedonske Agencije za izvršenje sankcija Lidija Gavrilovska kaže da je zatvor za pedofile neophodan, te da se ova opcija razmatra i utvrđuje da li je u saglasnosti sa standardima EU.

Gavrilovska smatra da osobe osuđene za pedofiliju treba da budu odvojene od ostalih osuđenika i da zatvorsku kaznu izdržavaju u posebnim ustanovama. Prema njenim riječima, njihovo stanje ne predstavlja bolest koja se liječi, budući da je za njih pedofilija osnovna seksualna orijentacija.

Prema podacima Agencije za izvršenje sankcija, kaznu zatvora za seksualno zlostavljanje nad maljoletnim licima trenutno izdržava 155 osuđenika, od kojih je 80 osuđeno za polno nasilje nad djecom mlađom od 14 godina.

Jedno lice osuđeno je na doživotnu kaznu zatvora i ostatak života provešće iza rešetaka.

U Makedoniji su usvojene izmjene Krivičnog zakona kojim se pooštravaju zatvorske kazne za pedofile, a za povratnike u činjenju ovih krivičnih djela predviđena je i hemijska kastracija.

Analizom pravosnažnih sudskih presuda utvrđeno je da od 231 osuđenog pedofila, koji su izdržavali kazne od 2004. do 2009. godine, više od 16 odsto po napuštanju zatvora ponovilo isto krivično djelo.

Kazna za pedofiliju iznosi od pet godina do doživotnog zatvora.

U Makedoniji je 1987. godine izrečena smrtna kazna za pedofiliju. Okružni sud u Skoplju osudio je na streljanje 48-godišnjaka koji je silovao, a zatim objesio svoju petnaestogodišnju kćerku. Smrtna kazna je izvršena.

Bonus video: