Haradinaj: Prekrajanje granica i razmjena teritorija poziv na nove tragedije

Ni njemačka kancelarka Angela Merkel ne podržava promjene granica, no službeni Vašington nedavno je poručio da SAD „neće stajati na putu“ takvoj vrsti dogovora i uzajamno prihvatljivom rješenju za obje strane „ako se uspiju o tome dogovoriti“
97 pregleda 16 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ramuš Haradinaj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 01.09.2018. 11:36h

Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu, rekao je u subotu u Dubrovniku kosovski premijer Ramuš Haradinaj u vrijeme kada se aktualizuje tema razmjene teritorija između Srbije i Kosova, a za poštovanje postojećih granica izjasnio se i njegov hrvatski kolega.

U svome govoru u uvodnom dijelu današnje konferencije snažnu poruku protiv promjena granica poslao je kosovski premijer.

"Bilo kakvo prekrajanje granica i razmjena teritorija je poziv na nove tragedije na Balkanu i moglo bi izazvati nestabilnost i potkopati dugoročna politička i sigurnosna ulaganja u mir na Kosovu i u regiji", rekao je Haradinaj.

Za očuvanje postojećih granica izjasnio se i hrvatski premijer.

"Poruke koje smo danas poslali jeste da se trebaju poštovati granice, da bilo kakvi potresi koji bi mogli dovesti do destabilizacije u našem susjedstvu nisu dobri i stoga moramo voditi računa da postoje neka temeljna načela iza kojih stojimo i kao država i međunarodna zajednica", rekao je u izjavi novinarima.

Službeni Beograd i Priština vode dijalog pod okriljem Europske unije, a od nedavno je u sklopu tih pregovora aktuelna tema razmjene teritorija s većinski srpskim odnosno albanskim stanovništvom.

Plenković je tokom nedavne posjete Berlinu rekao da se zauzima za poštovanje teritorijalnog integriteta i da treba biti vrlo oprezan s promjenom granica koje je nakon raspada bivše Jugoslavije potvrdila Badinterova komisija 90-ih.

Službeni Beograd i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović poručili su hrvatskom premijeru da nije on taj koji će određivati granice Srbije, no Plenković nije usamljen u odbrani granica bivših država, jer mnogi u Europi strahuju da bi to moglo otvoriti Pandorinu kutiju zahtjevima i drugih zemalja za promjenom granica, prenosi agencija Hina.

Ni njemačka kancelarka Angela Merkel ne podržava promjene granica, no službeni Vašington nedavno je poručio da SAD „neće stajati na putu“ takvoj vrsti dogovora i uzajamno prihvatljivom rješenju za obje strane „ako se uspiju o tome dogovoriti“.

Bonus video: