Bosna i Hercegovina ima 124 km autoputa

Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema ni kilometar autoputa
528 pregleda 3 komentar(a)
BiH autoput, Foto: Screenshot (YouTube)
BiH autoput, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 07.10.2014. 19:54h

U Bosni i Hercegovini je danas otvorena nova trasa na autoputu 5C čime je ova država dobila 124 kilometra završenog autoputa.

Svečano je otvorena, kako je navedeno jedna od najzahtjevnijih trasa "Sarajevo zapad - Tarčin - petlja Tarčin" duga 20 kilometara na kojoj ima pet tunela dugih ukupno 5,5 kilometara, tri mosta sa ukupnom dužinom od kilometar i po i tri petlje.

"Ovo je istorijski trenutak za BiH. Od 300 miliona eura, oko 200 miliona eura otišlo je domaćim kompanijama. Ova dionica urađena je za 20 miliona maraka manje nego što je bilo predviđeno. Radi se o vrlo zahtjevnoj dionici koju smo uspjeli povrh svih problema završiti za dvije godine", rekao je Ensad Karić, direktor JP Autoceste FBiH.

Radove je izvodila turska kompanija Cengiz sa 60 domaćih podizvođača. U izgradnji dionice učestvovalo je 2.000 radnika.

Dionica se nastavlja na Sarajevsku zaobilaznicu kod Vlakova i ovim je Bosna i Hercegovina dobila 82 kilometra autoputa A1 u cjelini od Tarčina do Zenice, a sa dionicom Bijača - Međugorje na jugu to je ukupno 92 kilometra.

Zajedno sa 32 kilometra autoputa E661 Banja Luka - Gradiška, Bosna i Hercegovina ima ukupno 124 kilometra autoputa. Dionica autoputa A1 na sjeveru Svilaj - Odžak u dužini od 11 km je u završnoj fazi i trebala bi biti završena do kraja 2014. godine.

Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema ni kilometar autoputa.

Bonus video: