Premijerka RS: EU licemjerna prema kandidatima za članstvo

Povod za njenu izjavu je preporuka EU kandidatima za članstvo da se uzdrže od podrške povećanju izvoza hrane u Rusiju
3 komentar(a)
Željka Cvijanović, Foto: Beta
Željka Cvijanović, Foto: Beta
Ažurirano: 22.08.2014. 14:35h

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović smatra da je EU ima licemjeran odnos prema državama-kandidatima za prijem u članstvo.

"Kada je riječ o odnosu EU, prilično je licemjerno da se državama kandidatima, za koje se ne zna da li će u narednih 20 godina uopšte biti članice EU, sugeriše da se uzdržavaju od bilo čega što bi moglo da im pomogne da poboljšaju svoje ekonomske prilike", rekla je Cvijanovićeva.

Povod za njenu izjavu je preporuka EU kandidatima za članstvo da se uzdrže od podrške povećanju izvoza hrane u Rusiju, prema njenim riječima, politički stav EU se može razumjeti, ali ga ne prati ekonomska logika.

Premijerka RS smatra da bi RS i BiH trebalo da traže svaku mogućnost izvoza svoje robe na rusko i druga tržišta, ali nemaju viška robe, niti u potpunosti zadovoljavaju standarde za taj izvoz.

Govoreći o planu za izgradnju gasovoda za ruski gas "Južni tok" kroz RS, Cvijanović je navela da ne zna u kojoj je fazi realizacija tog projekta, ali da će on svakako biti izveden iako ima problema.

Bonus video: