Uhapšen imam, jedan od glavnih inspiratora džihada na Kosovu

Osnovni sud u Prištini odredio je danas 30 dana pritvora za 40 osumnjičenih da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku
6 komentar(a)
Kosovo, Foto: Shutterstock
Kosovo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.08.2014. 11:13h

Jedan od glavnih inspiratora džihada na Kosovu, imam u džamiji El-Kuddus u Gnjilanu Zekerija Ćazimi, uhapšen u policijskoj akciji, javljaju prištinski mediji, a prenosi Tanjug.

Kosovska policija saopštila je da je u akciji, koju je sprovela jutros, lišila slobode Z.Q. (34), imama u džamiji El-Kuddus u Gnjilanu, koji se sumnjiči da je bio jedan od glavnih inspiratora džihada.

U okviru ove akcije, kako je navedeno u saopštenju, uhapšen je i drugi osumnjičeni L. K. (27) iz sela Polac, u opštini Srbica na sjeveru Kosova.

U toku realizacije naloga za pretragu, osumnjičeni imam nije bio u njegovoj kući, ali je isti od strane policije Kosova pronađen sakriven u svojom vozilu u planinskom području u blizini kuće, dok je drugi osumnjičeni pronađen u mjestu prebivališta.

Tokom akcije policija je konfiskovala materijalne dokaze, a osobama uhapšenim po nalogu tužioca Specijalnog tužilaštva određen je policijski pritvor od 48 sati.

Uhapšenima 30 dana pritvora

Osnovni sud u Prištini odredio je danas 30 dana pritvora za 40 osumnjičenih da su učestvovali u borbama u Siriji i Iraku na strani terorističkih organizacija.

To je za prištinske medije potvrdio advokat Veton Recaj.

Svi uhapšeni su se izjasnili da nisu krivi za krivična djela koja im se stavljaju na teret, dok su samo četvorica priznala da su učestvovali u borbama u Siriji.

Skoro svi uhapšeni se sumnjiče za izvršenje tri krivična djela - organizovanje i učešće u terorističkim grupama, podsticanje mržnje ili nacionalne i rasne netrpeljivosti i regrutovanje za terorizam.

Imam Zekirja Ćazimi, koji je uhapšen ranije danas, bio je među tim osumnjičenima, ali policija tada nije uspjela da ga uhapsi.

Policija Kosova je u ponedjeljak uhapsila 40 osoba osumnjičenih za učešće u borbama u Siriji i Iraku uz Islamsku državu i El Nusra koje su proglašene teroristickim organizacijama.

Bonus video: