Dokazi protiv Subotića koje je sud odbacio

Inspektori su držani pod ključem dok sva roba iz magacina nije utovarena u kamione i prebačena na nepoznatu lokaciju
141 pregleda 2 komentar(a)
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stanko Subotić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.07.2014. 19:02h

Dokumenta iz Mađarske i Makedonije, iskazi policajaca i vozača, ključni su dokazi na koje se u usmenoj oslobađajućoj presudi kontroverznom biznismenu Stanku Subotiću Canetu nisu osvrnule sudije, piše Blic.

Na ovim dokazima insistiraće Tužilaštvo u žalbi na prekjučerašnju oslobađajuću presudu Subotiću koje je izreklo tročlano vijeće Specijalnog suda u Beogradu. U žalbi će biti detaljno ukazano i na zvanične dopise Makedonije i Mađarske u kojima se navodi da je Subotićevo preduzeće “Mia Ub” iz Uba kupovalo cigare.

Biće priložena i svjedočenja trojice vozača kamiona, koji su potvrdili da su preko graničnog prelaza Bogojevo odvezli cigarete i zatim ih vratili do Novog Sada, gdje ih je isplatio Subotić. Jedno od značajnih svjedočenja, kako smatraju u tužilaštvu, iskazi su novosadskih policajaca Milovana Forkape i Zorana Pandurova.

Oni su svjedočili da su oktobra 1995. otkrili 4.000 kartona cigareta za koje je Subotićevo preduzeće „Mia Ub“ lažno prikazalo da su izvezeni iz zemlje. O tome su sačinili izvještaj i foto-dokumentaciju. Ipak, dalju istragu su morali da obustave na zahtjev sa Subotićem optuženih Milovana Popivode, tadašnjeg šefa Centra DB-a u Novom Sadu, i Miodraga Zavišića, u to vrijeme načelnika novosadske policije. Osim svjedočenja dvojice policajaca, među dokazima su fotografije otkrivenih cigareta i njihov izvještaj.

Značajan dokaz je su izvještaji i svjedočenja o kontroli magacina u Rumenci iz oktobra 1996. Tada su inspektori Uprave javnih prihoda Beograd sa kolegama iz Odjeljenja finansijske policije Novi Sad ušli u magacin cigareta. Tokom noći, međutim, obezbjeđenje magacina je sedam inspektora zatvorilo. Oni su držani pod ključem dok sva roba iz magacina nije utovarena u kamione i prebačena na nepoznatu lokaciju.

"Magacin je bio pun uvozne akcizne robe. Tu je bilo skladišteno toliko robe da sam pomislio da je to centralni magacin fri-šopova Srbije. Uletjele su tri nemaskirane naoružane osobe. Uz nevjerovatnu buku su se bacili na nas. Mene su gurnuli na zid, glavom prema zidu, dobio sam udarac nogom u cjevanicu. Prislonili su mi revolvere na slabine", svjedočio je jedan od inspektora Miroslav Uzelac.

Proglasili zastarjelost, prihvatili krađu

Tročlano vijeće Specijalnog suda je zaključilo da je nastupila zastarelost za krivična djela iz 1995. jer je krivični postupak pokrenut 2006. Vijeće je ocijenilo da tužilaštvo prikupilo značajne dokaze za šverc cigareta 1995, ali da je to zastarjelo, jer je prošlo više od 10 godina od pokretanja postupka. Međutim, u tužilaštvu smatraju da je u pitanju kontinuirano krivično djelo koje je trajalo više godina, tako da se ne može izdvojiti jedna godina.

Svjedok odbrane Jordan Ristovski, bivši likvidacioni upravnik kompanije “Makedonija tabak”, predao je sudu dokumenta, koja su prihvaćena kao dokaz. U tim dokumentima navodi se da preduzeće “Sakses” nije pod kontrolom Subotića, već Vojske Jugoslavije. Tužilaštvo osporava ovaj dokaz navodeći da država Makedonija nije potvrdila autentičnost dokumenta, kao ni Vojska Srbije. Ristovski je u sudu rekao da je dokumenta - ukrao!

Na svjedočenje Đorđa Subotića, koji je radio u obezbjeđenju magacina u Rumenci kada su zarobljeni finansijski inspektori, Specijalni sud se osvrnuo u usmenoj presudi iako je taj dokaz odbio. Vrhovni sud Srbije je ranije potvrdio da je od Đorđa Subotića iskaz uzet na zakonit način, međutim, Vrhovni kasacioni sud je zatim odbacio zahtjev tužilaštva da preispita odluku Specijalnog i Apelacionog suda da ovaj iskaz nije uzet u skladu sa zakonom. U tužilaštvu smatraju da iskaz Đorđa Subotića nije toliko značajan.

Bonus video: