SMATSA: Spremni smo da prihvatimo povećan broj aviona

"SMATSA neće imati bilo kakvih problema da isprati i usmjerava i znatno veći broj aviona, jer zato ima potrebne kapacitete"
73 pregleda 2 komentar(a)
AVion, Foto: Reuters
AVion, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2014. 15:59h

SMATSA je spremna da prihvati povećan broj aviona iznad Srbije, ukoliko to bude potrebno zbog izmještanja vazdušnih koridora sa teritorije Ukrajine.

Generali direktor Kontole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) Radojica Rovčanin je rekao da je o tome već razgovarano sa predstavnicma vazdušnog saobraćaja, jer su svjetske kompanije preporučile svojim avionima koji idu od evropskih gradova na Daleki istok i obratno, da lete preko Rumunije i Bugarske.

Prema riječima Rovčanina, SMATSA neće imati bilo kakvih problema da isprati i usmjerava i znatno veći broj aviona, jer zato ima potrebne kapacitete. Sada na prostoru Srbije i Crne Gore, dnevno prati u proseku oko 2.230 aviona, a ponekad taj broj dostiže i 2.600.

Avikompanije čiji avioni poleću sa aerodroma u Frankfurtu, Amsterdamu, Parizu i Londonu juče su, nakon rušenja malezijskog putničkog aviona u ratnoj zoni Ukrajine, letove do destinacija na Dalekom istoku preusmerile su na južni koridor, odnosno preko Mađarske, Bugarske i Rumunije.

Hrvatska Kontrola vazdušne plovidbe ocijenila je da se može očekivati pritisak aviokompanija na vazdušni prostor Hrvatske. Prema navodima Jutarnjeg lista, u hrvatskoj kontroli leta ukazuju da je vazdušni prostor Hrvatske tokom ljetnjih mjeseci izuzetno opterećen. U četvrtak su zebilježena 2.074 leta, a najveći ikad zabilježen broj aviona u jednom danu bio je 2.520.

Zato će eventualni dodatni zahtjevi aviokompanija za prelete preko Hrvatske dodatno opteretiti hrvatske kontrolore leta i pitanje je hoće li se moći pozitivno odgovoriti na sve zahtjeve, barem u ljetnim mesecima, kažu u hrvatskoj kontroli vazdušne plovidbe.

Rovčanin je napomenuo da je sasvim izvjesno, da ako aviokompanije budu tražile prelet preko Hrvatske, da će to tražiti i od Srbije koja je spremna da prihvati veći broj aviona na svom nebu.

Bonus video: