Peščanik: I doktorat gradonačelnika Beograda plagijat

Autor analize doktor Raša Karašandža navodi da je doktorska teza Siniše Malog jedan od najgorih plagijata
125 pregleda 2 komentar(a)
Siniša Mali, Foto: BETAPHOTO
Siniša Mali, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 09.07.2014. 14:15h

Na sajtu Peščanika osporen i doktorat gradonačelnika Beograda Siniše Malog, koji je 2013. odbranio doktorsku tezu na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu.

Autor analize doktor Raša Karašandža navodi da je doktorska teza Siniše Malog jedan od najgorih plagijata, jer je, kako se navodi, na više od jedne trećine strana Mali prepisao čak 33% ili više teksta.

Kako se navodi, kroz program za detekciju plagijata iThenticate utvrđeno je da je doktorat pod nazivom “Kreiranje vrijednosti kroz proces restrukturiranja i privatizacije – teorijske koncepcije i iskustva Srbije" koji je odbranjen 2013. godine na Fakultetu organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu, "na više od jedne trećine strana svoje doktorske teze gospodin Siniša Mali je prepisao čak 33% ili više teksta".

Između ostalog se navodi da je Siniša Mali plagirao radove profesora Beogradskog univerziteta Borisa Begovića, Boška Živkovića i Boška Mijatovića, koje je objavio Centar za liberalno-demokratske studije.

Dodaje se i da su djelovi teze navodno kopirani iz Vikipedije ili bukvalno prevedini sa engleskog, iz doktorske disertacije čija je tema privatizacija u Eritreji.

Doktorski rad je analizirao doktor Raša Karapandža, profesor finansija na EBS Business School, koji je pozvao Sinišu Malog da podnese ostavku na funkciju gradonačelnika Beograda a Univerzitet u Beogradu da mu oduzme titulu.

Rad Siniše Malog, poslednji je u nizu osporenih doktorskih radova političara.

Sve je krenulo početkom jula kada je grupa naših naučnika koji rade na univerzitetima u Britaniji osporila doktorsku tezu ministra policije Nebojše Stefanovića da je njegov rad odbranjen na Megatrend univerzitetu plagijat.

Zatim je osporen i doktorat Miće Jovanovića, tada još rekotra Megatrenda koji je poslije 10-tak dana burne polemike u javnosti dao ostavku na mjesto prvog čovjeka Megatrenda.

U subotu je objavljeno da je i doktorski rad Aleksandra Šapića, funkcionera DS-a i predsjednika Opštine Novi Beograd, odbranjen na Univerzitetu Union plagijat.

Bonus video: