Peščanik: Plagijat i doktorat Šapića; Šapić: Greškom nisam naveo izvor

Demokratska stranka saopštila je da se pridružuje pozivu da se pokrene postupak preispitivanja doktorskog zvanja njihovog člana
68 pregleda 1 komentar(a)
Peščanik, Foto: Screenshot (Facebook)
Peščanik, Foto: Screenshot (Facebook)
Ažurirano: 05.07.2014. 13:04h

Autori analiza doktorata ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i bivšeg rektora Univerziteta Megatrend Miće Jovanovića objavili su da je i disertacija Aleksandra Šapića u pojedinim djelovima plagijat.

Poslije analize doktorata Stefanovića i Jovanovića, na red je stigao i doktorat funkcionera Demokratske stranke (DS) i predsjednika opštine Novi Beograd Aleksandra Šapića.

Autori koji su analizirali Stefanovićev doktorat odbranjen na Megatrendu - docent Univerziteta u Notingemu dr Uglješa Grušić, vanredni profesor na Univerzitetu Istočni London dr Branislav Radeljić, doktorant na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka Slobodan Tomić, kao i docent na Pravnom fakultetu u Notingemu Marko Milanović, koji je pokrenuo slučaj doktorata Miće Jovanovića, analizirali su i rad Šapića.

U tekstu objavljenom danas na Peščaniku, autori ističu da su do disertacije došli nakon tri mjeseca čekanja, a koja je tražena u isto vrijeme kad i rad ministra Stefanovića.

Disertacija Aleksandra Šapića naslovljena je "Karakteristične aktivnosti marketing odnosa u funkciji interesa individualnih potrošača", a odbranjena je 2012. na Fakultetu za poslovni i industrijski menadžment Univerziteta Union.

Kako tvrde autori članka, pojedini djelovi rada su samo obični i doslovni prevodi. Kao primjer su naveli djelove iz knjige Jobber i Lancaster, dostupne na internetu, preko Google Books. Iz te knjige su, kako tvrde, preuzete reference, tabele, pa i prevedene kineske poslovice.

DS: Preispitati doktorat

Demokratska stranka (DS) saopštila je danas da se pridružuje pozivu grupe autora da Univerzitet Union u Beogradu pokrene postupak preispitivanja disertacije i doktorskog zvanja Aleksandra Šapića i najavljuje da će svi naredni postupci kako Šapića, tako i DS, zavisiti od ishoda tog preispitivanja.

“Ne pada nam na pamet i da pomislimo da je u pitanju 'najgluplje obrazloženje o plagijatu koje smo ikada čuli', a kamoli da to izreknemo,” navodi se u saopštenju DS, povodom teksta grupe autora pod naslovom "Drski plagijat Aleksandra Šapića", koji je danas objavljen na sajtu Peščanika.

Bonus video: