Prikupljeno dovoljno potpisa za referendum protiv ćirilice

Inicijativa "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara" predala je Saboru krajem 2013. oko 650.000 potpisa za referendum
10 komentar(a)
Hrvatska referendum, Foto: Beta/AP
Hrvatska referendum, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.07.2014. 13:29h

Vlada Hrvatske saopštila je danas da je prikupljeno dovoljno potpisa za raspisivanje takozvanog referenduma protiv ćirilice, pa će sada Sabor odlučiti da li će od Ustavnog suda tražiti ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja ili će raspisati referendum.

Inicijativa "Štab za odbranu hrvatskog Vukovara", koja okuplja uglavnom udruženja branitelja, predala je Saboru krajem prošle godine oko 650.000 potpisa za raspisivanje tzv. referenduma protiv ćirilice.

Oni traže izmjene Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina prema kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma samo ako čini najmanje polovinu stanovništva neke lokalne zajednice. Sada je to pravo omogućeno pripadnicima manjina kada čine više od trećine stanovništva, kakav je slučaj sa Srbima u Vukovaru.

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je danas na sjednici vlade izvještaj o sprovedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača. On je rekao da je utvrđeno da je prikupljeno više od 526.549 pravovaljanih potpisa, što zadovoljava zakonski kriterijum od potrebnih 10 odsto od ukupnog broja birača.

Iz vlade premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije više puta je poručeno da je neprihvatljivo smanjivanje manjinskih prava i da tzv. referendum o ćirilici neće biti organizovan bez obzira na broj prikupljenih potpisa.

Bonus video: