"ljudski zakon"

U Hrvatskoj istopolnim parovima omogućeno "životno partnerstvo"

"Radi se o zakonu koji će manjini donijeti nešto bolje životne uslove, a većini ništa lošije"
58 pregleda 2 komentar(a)
gej par, gej brak, Foto: Shutterstock
gej par, gej brak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.06.2014. 18:09h

Vlada Hrvatske uputila je danas u saborsku proceduru konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu koji istopolnim parovima omogućava sklapanje životnog partnerstva i većinu drugih prava, ali ne i usvajanje djece.

Premijer Zoran Milanović rekao je na sjednici vlade da se Hrvatska tim predlogom zakona usklađuje s rješenjima iz uglavnom zapadnih država.

"Vjerujemo da zakon o životnom partnerstvu nikoga ne vrijeđa. To je jedan ljudski zakon, zakon koji uključuje, a ne isključuje", istakao je premijer.

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je da je konačni prijedlog Zakona o životnom partnerstvu osoba istog pola pokušaj demokratskog kompromisa između vrijednosnih stavova i svetonazora, i odraz društvenog konteksta kojim se reguliše položaj istopolnih zajednica u skladu sa standardima EU.

On je podsjetio da predlog zakona uvodi instituciju životnog partnerstva kao formu zajedničkog života istopolnih osoba, dok institucija braka i dalje ostaje ograničena na heteroseksualne osobe.

Istopolnim parovima se takođe osigurava i pristup većini konkretnih prava koja uživaju heteroseksualne zajednice, osim usvajanja djece.

"Radi se o zakonu koji će manjini donijeti nešto bolje životne uslove, a većini ništa lošije", dodao je Bauk.

Udruženje Zagreb Pride pozdravilo je danas odluku vlade i ocijenilo da je prepoznavanje, regulisanje i zaštita porodičnog života istopolnih parova pozitivan pomak i korak naprijed.

Oni su u saopštenju, međutim, ukazali da predloženi zakon i dalje potvrđuje diskriminaciju i podjelu građana i građanki na institucije za "heteroseksualne porodice" (bračna i vanbračna zajednica) i "neheteroseksualne porodice" (životno partnerstvo i neformalno životno partnerstvo).

Preporučujemo za Vas