Janez Janša se kandiduje na izborima iz zatvora

Kandidovanjem na parlamentarnim izborima 13.jula, koje će, kako se pretpostavlja i dobiti, bivši premijer će steći i pravo da ponovno bude izabran za šefa vlade
4 komentar(a)
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Janez Janša, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 18.06.2014. 10:07h

Bivši premijer i predsjednik najveće opozicione stranke Slovenskih demokrata Janez Janša kandidovaće se za poslanika na vanrednim parlamentarnim izborima u julu, uprkos tome što će u petak otići na služenje dvogodišnje zatvorske kazne.

Ustavni sud Slovenije je juče odbacio žalbu Janeza Janše na presudu okružnog suda, čime je potvrdio presudu na dvije godine zatvorske kazne zbog afere Patrija, odnosno primanja mita od finskog proizvođača pri kupovini oklopnih transportera za Vojsku Slovenije u vrijeme kada je bio predsjednik vlade.

Kandidovanjem na prijevremenim parlamentarnim izborima 13.jula, koje će, kako se pretpostavlja i dobiti, bivši premijer će steći i pravo da ponovno bude izabran za predsjednika vlade za šta ne postoje ni zakonske prepreke.

O tome u slovenačkoj javnosti posebno među pravnicima postoje oprečna mišljenja.

"Dok zakon to ne zabrani može se kandidovati i osuđenik, i ako ga birači izaberu postaće poslanik", rekao je za današnji list “Dnevnik” stručnjak za ustavno pravo Matevž Krivic.

Krivc je rekao i da eventualni Janšin izbor za predsjednika vlade ne zavisi od prava već od toga kako će na to pitanje gledati drugi poslanici, koji apsolutnom većinom nekoga biraju za predsjednika vlade, kao i građani koji su takve (ili drugačije) poslanike izabrali.

Pravnik Rajko Pirnat za isti list kaže da se nada da Slovenija nije takva država, koja će prihvatiti tumačenje da predsjednik vlade može biti neko ko je osuđen i izdržava zatvorsku kaznu.

On smatra da je već to što se javnost ozbiljno pitao da li bi takvo lice moglo voditi vladu "prilična katastrofa i ukazuje na stanje duha".

Bonus video: