Poslije Nikolića, ni Dodik neće na obilježavanje 100. godina od Prvog svjetskog rata

"Nemam namjeru da dolazim u Sarajevo ispred table na kojoj piše da je atentat izvršio srpski agresor", rekao je predsjednik RS
545 pregleda 44 komentar(a)
Dodik Nikolić, Foto: Beta/AP
Dodik Nikolić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 11.06.2014. 09:23h

Milorad Dodik poručio da niko iz Republike Srpske neće prisustvovati obilježavanju 100 godina početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu, jer je, smatra lider RS, riječ o politizaciji tog događaja.

Obilježavanje 100 godina od Sarajevskog atentata, koji je Gavrilo Princip izvršio nad austrougarskim prestolonasljednikom Francom Ferdinandom, organizuju lokalne strukture vlasti i ono nema podršku u cijeloj BiH, smatra Dodik.

"Nemam namjeru da dolazim u Sarajevo ispred table na kojoj piše da je atentat izvršio srpski agresor", rekao je predsjednik RS i napomenuo da su uklonjene i stope Gavrila Principa sa mjesta atentata. "Ukoliko je nekome stalo da još jednom BiH predstavi na pogrešan način, neka organizuje obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Sarajevu".

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović juče je izrazio nerazumijevanje za stav predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je takođe izjavio da neće ići u Sarajevo na obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Predsjednik Srbije rekao je da neće ići na obilježavanje, jer ne može da ide tamo gdje će neko da, kako je rekao, optuži njegov narod.

Nikolić je, gostujući nedavno na RTS-u, objasnio da je nadležnost za organizaciju obilježavanja prenesena na grad Sarajevo, koji želi svečanost da održi u zgradi na kojoj piše da su na tom mjestu srpski zločinci ubijali, poručivši i da "tako ne možemo da se mirimo". On je podsjetio i da je srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović odlučio da ne ode u Sarajevo i da je o tome obavijestio i EU.

Radmanović je prošle nedjelje obavijestio i predsjednika Austrije Hajnca Fišera da on, kao ni drugi predstavnici RS, neće prisustvovati koncertu Bečke filharmonije u Sarajevu 28. juna, koji se organizuje u okviru obilježavanja početka tog rata.

On je objasnio da je organizaciju obilježavanja jubileja u potpunosti preuzela Uprava Grada Sarajeva, koja je tu manifestaciju stavila u kontekst građanskog rata u BiH 90-ih godina, i zanemarila osnovne ideje pomirenja, dijaloga, razumijevanja, kao i sjećanja na sve pretrpljene gubitke.

Time je otvoren prostor novim političkim sukobima i dnevnopolitičkim zloupotrebama planiranih manifestacija i posjeta visokih funkcionera Sarajevu i BiH, napisao je Radmanović.

Izetbegovć je uzvratio ocjenom da "niko ne planira da utvrđuje istoriju i optužuje počinioce atentata, a posebno jedan cijeli narod". "Mi ćemo pokušati da zaokružimo 100 godina konflikata i izvučemo pouke iz ovog vijeka ratova", dodao je.

Izetbegović tvrdi i da ploče koje su postavljene na sarajevsku Vijećnicu u vrijeme kada je spaljena označavaju "vrijeme kada je počeo da se izvršava genocid nad Sarajevom" u kome je, kako je rekao, ubijeno 11.541 Sarajlija, među kojima su i Srbi.

"Mi nemamo namjeru da optužujemo narod s kojim živimo, već isključivo zločince. Ali ni to nećemo učiniti ovog puta, jer želimo da pošaljemo poruke 100 godina mira na oko 100 godina rata", zaključio je on. Izetbegović je izrazio nadu da će predsjednik Nikolić i ostali srpski političari promijeniti svoj stav.

Bonus video: