MAJE traži reakciju Cvijanović: Napad na Kovačevića je napad na demokratiju i slobodu govora

"Cvijanović je u obavezi da obezbijedi hitno, temeljno i efikasno postupanje organa krivičnog gonjenja, kako bi se otkrili svi učesnici ovog stravičnog napada i priveli pravdi u skladu sa zakonskim procedurama"
2 komentar(a)
Vladimir Kovačević, Foto: Twitter
Vladimir Kovačević, Foto: Twitter
Ažurirano: 28.08.2018. 16:53h

Izvršni direktor Medijske asocijacije Jugoistočne Evrope, Vuk Maraš, uputio je otvoreno pismo predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović u kojem je zatražio da se hitno otkriju i procesuiraju izvršioci i nalogodavci prebijanja novinara Vladimira Kovačevića.

"Kao predsjednica Vlade u obavezi ste da iskoristite sve raspoložive mehanizme i da osigurate otkrivanje izvršilaca i eventualnih nalogodavaca stravičnog napada na gospodina Kovačevića. Bilo kakav napad na medije ili novinare je najgori varvarski čin, koji je za svaku osudu i koji udara na temelje demokratije u svakom društvu. Upravo zbog toga, institucije koje se bave otkrivanjem krivičnih djela dužne su da sa posebnom pažnjom i velikom efikasnošću pristupe rasvjetljavanju takvih slučajeva, kako bi poslali nedvosmislenu poruku svima da napadi na medije ili novinare neće biti tolerisani", navodi se u otvorenom pismu MAJE.

Maraš dodaje da je u obavezi Cvijanović da obezbijedi "hitno, temeljno i efikasno postupanje organa krivičnog gonjenja, kako bi se otkrili svi učesnici ovog stravičnog napada i priveli pravdi u skladu sa zakonskim procedurama".

"Napad metalnim šipkama na Vladimira Kovačevića je napad na demokratiju i slobodu govora, pa želimo da vjerujemo da ćete ovom slučaju dati prioritet i da će se njegovim potpunim rasvjetljavanjem poslati jasna poruka da se nasilje prema novinarima neće tolerisati. Jedino će na taj način institucije sistema dokazati da postoji politička volja da se zaštite novinari i mediji, odnoso sloboda govora koja je osnov demokratije svakog društva", piše u pismu.

MAJE, prvo regionalno udruženje šest vodećih medijskih kuća iz Jugoistočne Evrope, formirano je krajem januara u Podgorici. Osnivači su, pored Vijesti (Crna Gora), Oslobođenje (Sarajevo), AMG (Beograd), Koha (Priština), Sloboden pečat (Skoplje) i Koha (Skoplje). Kako je tada naglašeno, glavni ciljevi asocijacije su unapređenje međusobne saradnje, zajedničke obuke zaposlenih, razmene sadržaja, koordinirani nastup prema državnim i međunarodnim organima i organizacijama radi podizanja kvaliteta novinarstva i poboljšanja uslova i položaja medija na tržištu.

Bonus video: