Trodnevna žalost u Srbiji, spisak nestalih na više od 30 strana

Vučić je kazao da su razmjere katastrofe koja je pogodila Srbiju desetostruko snažnije nego u ostalim država regiona
70 komentar(a)
Ažurirano: 20.05.2014. 19:16h

Ulazak u Obrenovac od jutros je zabranjen svima, osim stručnim ekipama koje treba da vrše sanaciju terena. Novinarske ekipe su zaustavljene na policijskom punktu kod Mislođina i čekaju da im se odobri ulazak u poplavljeni grad, javlja Blic.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je u Obrenovcu stradalo 14 ljudi, od kojih se polovina udavila.

Obrenovac je u utorak popodne blokiran i u njega mogu ući samo spasilačke ekipe, vatrogasci i specijalistički timovi za sanaciju terena, a pristup je zabranjen i novinarima.

Vlada Srbije proglasila je 21, 22, i 23. maja za dane žalosti zbog katastrofalnih poplava u kojima je poginulo najmanje 19 osoba.

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je žrtava mnogo, ali da će ih sigurno biti i više kada se voda povuče. On je kazao da su razmjere katastrofe koja je pogodila Srbiju desetostruko snažnije nego u ostalim država regiona, ali da se nada da se po broju žrtava neće vidjeti.

Na sjednici Vlade je takođe najavljeno da je moguće uskoro ukidanje vanrednog stanja.

Na sajtu nestali.rs koji je napravljen radi pronalaženja nestalih u poplavama koje su zadesile Srbiju i region u proteklim danima dosad je objavljeno više od 30 stranica sa zahtjevima za dobijanje informacija o nestalima.

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Kori Udovički rekla je za B92 da su na teritoriji Srbije sa područja ugroženih poplavama do sada evakuisane 30.873 osobe, od čega samo iz Obrenovca 13.603.

Kroz prihvatne centre ove prigradske beogradske opštine prošlo je viče od 10.000 ljudi od čega se jedan broj evakuisanih nakon evidencije smjestio kod porodice ili prijatelja, a evakuacija i dostava hrane i vode i dalje je u toku.

Tokom akcije spašavanja od poplava i evakuacije mnoge su porodice morale da budu razdvojene, a brojni među njima još nemaju informacije o najbližima pa su se S.O.S. telefoni centara za socijalni rad i ministarstva rada doslovno usijali.

Na poplavljenoj teritoriji Srbije su, prema podacima MUP-a, ugrožena 1.763 objekta, a poplavljeno ih je najmanje 2.260, i dalje su u prekidu brojni lokalni putevi, a zbog oštećenih magistralnih pravaca koriste se alternativni putevi.

Ministar obrazovanja Srđan Verbić izjavio je da trenutno u Srbiji 155 osnovnih i srednjih škola nema nastavu, ali da je prioritet sigurnost učenika kada se u njih vrate.

Govoreći o nastalim štetama, srbijanski premijer Vučić danas je istakao da predstoji teži i odgovoran posao kako bi se sanirale posljedice i istakao da ih tek treba realno procijeniti.

"Nećemo krasti novac iz EU", rekao je Vučić i najavio da će se uspostaviti tri-četiri nivoa kontrole kako se ne bi desilo precjenjivanje imovine.

Prijete klizišta, potrebni mehanizacija, gorivo, materijal

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kazao je da je Beograd potpuno spreman za vrh poplavnog talasa koji se očekuje u petak. Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, Ljigu, Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku. Njima je potrebna hitna pomoć, jer mnogi nemaju vodu, struju, sredstva za higijenu. Prijete i klizišta, pa su potrebni mehanizacija, gorivo, materijal. Iz Građevinsko-industrijske komore saopšteno je da je poplavom narušeno oko četiri hiljade magistralnih puteva prvog reda ali i seoskih, oštećeno je 250 mostova, oko 2,5 hiljade građevinskih i stambenih objekata je poplavljeno, a ogroman problem predstavljaju i klizišta, prenosi agencija Mina. Oni su ukazali da će konačnu procjenu štete na svim stambenim i infrastrukturnim objektima izazvanu poplavama dati stručne komisije, a ona će iznositi vjerovatno preko milijardu eura. Bedemi termoelektrane "Nikola Tesla A" u Obrenovcu, uz obalu rijeke Save, ojačavaju se dodatnim džakovima pijeska, u dužini od oko dva kilometra. Ministar energetike Aleksandar Antić rekao je danas da će bedem biti podignut za dodatnih 70 centimetara.

Kod Šapca stabilnije

Stanje kod Šapca je jutros stabilnije nego prethodnog dana, ali je i dalje je ozbiljno. Sava je u opadanju. U Kostolcu pod kontrolom stvari drže i specijalni timovi iz inostranstva, a kod Šida se evakuišu neka mjesta i prave nasipi.

Nasipima se brane sela pored Šida, dok je u Šapcu stabilno. Zvanično ima 20 žrtava, javlja B92.

Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, Ljigu, Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku... Njima je potrebna hitna pomoć, mnogi nemaju vodu, struju, sredstva za higijenu. Prijete i klizišta, pa su potrebni mehanizacija, gorivo, materijal.

Galerija

Bonus video: