Dačić: Srbija će u slučaju Ukrajine balansirati između EU i Rusije

On je ocijenio i da su mnoge zemlje koje “sada drže lekcije Srbiji” među prvima priznale nezavisnost Kosova
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 23.03.2014. 17:31h

Stav Srbije o krizi u Ukrajini biće usklađeno s evropskim putem Srbije i prijateljstvom s Rusijom, izjavio je u nedjelju srbijanski premijer i vođa Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić.

“To će biti službeno stajalište nove vlade. Rusija je tradicionalni prijatelj Srbije, a Srbija je na putu evropskih integracija, pa taj stav treba biti uravnotežen i u našem interesu”, rekao je Ivica Dačić nakon sjednice Predsjedništva SPS-a, prenosi Hina.

On je ocijenio i da su mnoge zemlje koje “sada drže lekcije Srbiji” o teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine među prvima priznale nezavisnost Kosova.

I srbijanski vicepremijer Aleksandar Vučić u subotu je, u povodu ukrajinske krize, istakao da Beogradu “predavanja o tome ne mogu držati oni koji su lako pregazili teritorijalni integritet Srbije” i naveo da stajalište Srbije prema situaciji u Ukrajini mora biti “potpuno odgovorno” i “neće ga donositi tehnička vlada, ali će Srbija poštovati svoje obaveze na putu ka EU i neće imati neprijateljski stav prema Rusiji”.

Vučić je nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u subotu kazao da se ne radi o balansiranju između Evrope i Rusije, jer srpska vlada “nije ni ruska ni njemačka, već vlada Srbije”.

“Pitam vas koja bi politika bila dobra za Srbiju? Hoćete da uvedemo sankcije Rusiji, da imamo neprijateljski stav prema njima? Ja mislim da to nije odgovorno. Hoćete li da kažemo da podržavamo narušavanje teritorijalnog interiteta pa da nam kažu: odrekli ste se Kosova ili da kažemo da ćemo napustiti evropski put? Kažite koje je to genijalno rješenje”, upitao je Vučić.

Bonus video: