Plenum građana Sarajeva: Pozvani svi osim članova partija

„Sve je veća zabrinutost, posebno u Sjedinjenim Državama, da će biti potrebno novo i drugačije međunarodno angažovanje“
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.02.2014. 08:37h

Hiljade Bosanaca su protestovale juče u nekoliko gradova, tražeći ostavke aktuelne vlasti na svim nivoima.

Uz zahtjeve za smjenu lokalnih i kantonalnih vlasti, traži se formiranje prelaznih ekspertskih i vanstranačkih vlada.

U Sarajevu je grupa demonstranata dijelila građanima poziv za prvi sastanak „Plenuma građana Sarajeva“, koji zasjeda danas u 17.30 sati. Pozvani su svi, navodi se u letku, osim članova političkih partija.

U tekstu piše da iza te organizacije ne stoje nikakve političke stranke.

Pokažimo da nijesmo nesposobni

„Mi najbolje znamo da iza nas stoji dugogodišnje poniženje, glad, bespomoćnost, beznadežnost svih nas“.

U proglasu stoji da građani „zahtijevaju od policije da ne preduzima mjere kojima bi se ograničile mirne demonstracije, da se obezbijedi sigurnost svih učesnika protesta, formiranje nove vlade Kantona Sarajevo u kojoj će se odlučivati isključivo prema budućim zaključcima plenuma“.

Došlo je do toga da je revolucija jedino rješenje (foto: Reuters)

„Tražimo ostavku Vlade Federacije BiH na čelu s premijerom Nerminom Nikšićem. Apelujemo na građane da rade za zajedničko dobro svih. Pokažimo onima koji nas godinama bezočno varaju da nismo nesposobni i da možemo sami da odlučimo kako želimo da živimo“, piše u pozivu, koji potpisuje „Inicijativni odbor za organizaciju plenuma“.

Nikšić je odbacio zahtjeve demonstranata, ali je prihvatio predlog o prijevremenim izborima.

Predlog o izmjenama izbornog zakona

Socijaldemokratska partija BiH, čiji je Nikšić član, uputila je juče u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, kojima bi se omogućilo održavanje vanrednih izbora.

Izbori bi bili održani 60 dana od dana donošenja odluke u parlamentu BiH.

Izborni zakon BiH ne poznaje institut vanrednih izbora.

„Razočaran sam u ovu državu. Sve su mi uzeli, a ništa mi nisu dali. Neću odustati od protesta: ako treba dolaziću svaki dan, ali nećemo ih pustiti da rade šta hoće!“, rekao je novinarima Hidajet Malagić, nekadašnji borac Armije BiH, koji je u ratu 1990-ih godina u BiH izgubio dva brata. Kako je rekao, danas živi bez ikakvih primanja.

Demonstrantima su se juče pridružili zaposleni iz Gradskog javnog saobraćaja (GRAS), kao i iz hotela „Holidej in“, kojima nisu plaćene zadnje četiri plate, niti su zdravstveno osigurani.

Neki su nosili transparente na kojima je pisalo „EU-POMOGNI“.

Strah od etničkih tenzija

„Na vlasti su 20 godina a sve što su uradili je da su se obogatili i izgradili palate i tornjeve,“ rekao je Hasib Delić, penzionisani ratni veteran.

Agencije Rojters piše da bi nasilje moglo podstaći napore ka reformisanju države, ali takođe rizikuje raspirivanje etničkih tenzija koje su do sada izbjegavane na protestima.

„Ako je rat potreban, neka bude,“ kaže Fehim Lović (58), ratni vojni invalid, koji je kazao da od 50 maraka (25 eura) mjesečno izdržava troje djece.

Rojters podsjeća da je 40 odsto radne snage zaposleno u javnom sektoru a da poslanici zarađuju oko 3.500 eura mjesečno, što je skoro deset puta više od prosječne mjesečne zarade u Bosni.

„Sve je veća zabrinutost, posebno u Sjedinjenim Državama, da će biti potrebno novo i drugačije međunarodno angažovanje“, rekao je Latal.

Politički analitičari kažu da je teško reći kako će se situacija dalje razvijati.

„Nalazimo se na nepoznatom terenu“, rekao je Srećko Latal, direktor Udruženja za društvena dešavanja (SOS).

Kazao je da je ovo prvi put da se u BiH dešava ovakav socijalni bunt i da puno toga zavisi od reakcije lokalnih političara, ali i od budućeg angažovanja međunarodne zajednice.

„Sve je veća zabrinutost, posebno u Sjedinjenim Državama, da će biti potrebno novo i drugačije međunarodno angažovanje“, rekao je Latal.

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg je u ponedjeljak u Briselu rekao da su neredi „poziv na buđenje za Evropsku uniju.“

Očekivalo se da ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu stigne sinoć u Sarajevo, gdje će se sastati sa najvišim predstavnicima vlasti u BiH.

Turska vlada je juče izrazila zabrinutost zbog demonstracija u BiH i pozvala građane da ne pribjegavaju nasilju.

Izetbegović: Radončić neodgovoran, potpiruje sukobe

Nakon sastanka Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), član Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović ponovio je da su vanredni izbori jedini način da se riješi sadašnja kriza u BiH i da ih treba sprovesti najkasnije u maju.

Izetbegović je novinarima u Sarajevu kazao kako je to jednoglasan stav vrha SDA i dodao kako mu je poznato da vladajuće hrvatske i srpske stranke ne podržavaju taj predlog.

Dodao je da bi stoga trebalo da interveniše visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i nametne izmjene zakona.

Radončić je ranije kazao da ne treba pristati na raspisivanje vanrednih izbora u BiH jer je to „nova zamka državne mafije koja na svakim izborima krade glasove“.

Izetbegović je uvjeren da iza događaja u BiH stoji, prije svega, opravdano nezadovoljstvo naroda, ali i da je „taj socijalni bunt zloupotrijebljen“. Kazao je da mu je u svemu najčudnije ponašanje ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića, za koga je rekao da je “bogataš koji priča protiv bogataša i optužio ga da potpiruje sukobe”.

Kazao je da SDA osuđuje „neodgovorno ponašanje“ Radončića i i traži njegovu ostavku, jer je „obeshrabrio policiju“ da radi svoj posao. Savez za bolju budućnost BiH, čiji je Radončić lider, je saopštio kako „od Radončića ostavku traže korupcionaši“, a ne „narod, koji masovno traži odlazak nesposobne vlasti SDA i SDP-a“.

Radončić je ranije kazao da ne treba pristati na raspisivanje vanrednih izbora u BiH jer je to „nova zamka državne mafije koja na svakim izborima krade glasove“.

Dodik spreman da prihvati nove izbore u RS

Predsjednik RS je izjavio juče da je njegov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) spreman da prihvati da se u RS održe prijevremeni izbori, i to onda kada to odluči opozicija.

Dodik je rekao da SNSD ne podržava predlog Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) za izmjenu Izbornog zakona, koji donosi centralizaciju jer predlaže da odluku o izborima na bilo kojem nivou donosi Parlamentarna skupština BiH.

„To je nova podvala SDP, i zato to ne može da bude prihvaćeno“, rekao je Dodik nakon sjednice Izvršnog odbora SNSD.

Neće nam Skupština BiH određivati kada ćemo na prijevremene izbore: Dodik (foto: Tanjug)

Naglasio je da pravo odlučivanja o prijevremenim izborima u entitetu pripada entitetskom parlamentu, a ne Parlamentarnoj skupštini BiH.

„To znači da bismo u ovoj situaciji mogli da održimo izbore u maju i da ih ponovo sprovedemo u oktobru“, kazao je.

Srpska radikalna stranka Republike Srpske (SRS RS), Nova socijalistička partija i Srpska napredna stranka RS pozvale su juče vladu RS da podnese ostavku zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi taj entitet BiH.

Ove stranke takođe traže da se na svim nivoima u BiH raspišu prijevremeni izbori.

Čuva fabriku od vlasnika

Enver Mehmedović provodi dane iza metalne ograde, čuvajuću fabriku u kojoj je nekad radio, od njenog vlasnika.

Industrja deterdženta Tuzla (foto:Reuters)

Pogoni u kojima se nekad proizvodio deterdžent „dita” više ne rade a Mehmedović sumnja da tajkun iz Sarajeva koji je kupio taj kompleks želi da proda mehanizaciju.

„To se desilo svim fabrikama pošto su privatizovane,“ rekao je Rojtersu Mehmedović, hemijski inženjer.

Stotinak radnika Dite nije primalo platu dvije godine. Mjesecima su, zajedno sa onima koji su dobili otkaz kampovali ispred fabrike ali ih niko nije primio.

Galerija

Bonus video: