Sud za zločine van Kosova?

U kopiji nacrta statuta, objašnjava se da će novi tribunal biti formiran po zahtjevu same vlade
225 pregleda 1 komentar(a)
Haški tribunal, sudnica, Foto: Ruvr.ru
Haški tribunal, sudnica, Foto: Ruvr.ru
Ažurirano: 08.02.2014. 13:40h

Evropska unija je pripremila nacrt statuta novog tribunala koji će biti lociran van Kosova, a sudiće po optužbama za zločine od 1998-2000, piše Tribuna.

Prema tom listu, koji navodi da je imao uvid u nacrt statuta tribunala, sjedište suda, za koji se predviđa da nastavi rad Istražnih specijalnih snaga Euleksa, biće van Kosova i kosovskog sudskog sistema da bi se obezbijedila nezavisnost sudstva, brzo i pravedno procesuiranje, ali i zbog bezbjedonosnih rizika.

U kopiji nacrta statuta, objašnjava se da će novi tribunal biti formiran po zahtjevu same vlade, ali da bi postao funkcionalan potrebno je da dobije saglasnost dve trećine poslanika skupštine Kosova.

Tribunal će biti nadležan za slučajeve kao što su genocid, zločini protiv čovječnosti, ratni zločini i ostali zločini protiv pravde.

Tribunal će se baviti mogućim slučajevima zločina u periodu 1998 - 2000 godine, a na osnovu izvještaja specijalnog izvjestioca Parlamentarne skupštine SE Dika Martija.

Dik Marti je u svom izvještaju izneo optužbe protiv bivših glavnih rukovodilaca OVK, uključujući i aktuelnog kosovskog premijera Hašima Tačija, zbog trgovine organima na KiM, a pominju se i trgovina drogom, oružjem, cigaretama kao i kidnapovanja i ubistva.

Bonus video: