Novinarska udruženja optužila SNS da cenzuriše internet

"Zloupotreba i pritisak od strane stranačkih aktivista na mehanizme kojima zajednica uređuje sadržaje na društvenim mrežama mogu dovesti do urušavanja slobode govora"
51 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 02.02.2014. 16:46h

Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Šer (Share) fondacija najoštrije su osudili pokušaj cenzure na internetu, a povodom uklanjanja video klipova u kojima se na šaljiv način prikazuje prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić u akciji spasavanja djeteta iz sniježnih nanosa.

"Tokom jučerašnjeg dana, na osnovu lažnih prijava o zloupotrebi autorskih prava, sa Jutjuba i drugih sajtova skinuti su brojni video-klipovi na kojima je snimak predsjednika SNS-a Aleksandra Vučića, koji kod Feketića nosi dijete kroz oluju, kao i brojni sadržaji i komentari koji na različite načine, uglavnom ironično ili kroz parodiju, govore o ovom događaju", navodi se u saopštenju za javnost, prenosi radio Slobodna Evropa.

Dodaje se da posebno zabrinjava činjenica da se pojedini "internet-djelatnici" SNS-a javno hvale uspješnim uklanjanjem politički nepodobnih sadržaja sa globalne mreže, iako to može predstavljati krivično djelo jer se radi o nezakonitom ograničavanja slobode informisanja.

Super Vučić>>>

"Ističemo da zloupotreba i pritisak od strane stranačkih aktivista na mehanizme kojima zajednica uređuje sadržaje na društvenim mrežama mogu lako dovesti do urušavanja slobode govora, mišljenja i informisanja u digitalnom okruženju i, samim tim, ugroziti internetske slobode u Srbiji", navodi se u saopštenju.

NUNS, NDNV i Šer najavili su da će obavijestiti međunarodne organizacije za medijske i slobode na internetu o ovim događajima, a razmotriće i mogućnost pokretanja pravosudnih procesa protiv izvršilaca ovih djela.

Vučić: Nemam veze sa cenzurom

Vučić je putem Tvitera odbacio bilo kakvu vezu sa cenzurom videa.

"Vidio sam da je jučerašnjem snimku spasavanja ljudi zavejanih u kolonama, na putu kod Feketića, dodata šaljiva nota, i veoma mi je drago što je taj video nasmijao Srbiju, mada smatram da nije dobro kada se, makar i u svrhu šale, djeca neumjesno nazivaju pogrdnim imenima. Takođe, rekli su mi da navodno ja imam veze sa nekakvom cenzurom ovog videa, što je potpuna besmislica", tvitovao je Vučić, prenosi Tanjug.

Bonus video: