Najmanje nezaposlenih u Crnoj Gori i Albaniji

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u Hrvatskoj koja je ove godine postala članica Evropske unije (EU), nalazi se 17,2 odsto nezaposlenih radno sposobnih stanovnika
18 komentar(a)
posao, Njemačka, Foto: IStockphoto
posao, Njemačka, Foto: IStockphoto
Ažurirano: 18.12.2013. 13:47h

Najviše nezaposlenih na Balkanu imaju Bosna i Hercegovina (BiH) i Kosovo, a najmanje Crna Gora i Albanija, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija.

Većina zemalja Balkana od raspada bivše Jugoslavije bilježi vrlo spor ekonomski napredak i konstanto visoku stopu nezaposlenosti, zbog duboke ekonomske i finansijske krize i političke nestabilnosti.

Prema istraživanju dopisnika Anadolije, u septembru je u BiH nezaposlenost iznosila 44,8 odsto, odnosno bez posla je bilo 554,93 hiljade osoba, što je rast u odnosu na isti period prošle godine kada je stopa nezaposlenosti iznosila 44,2 odsto.

Slično kao i u BiH, prema posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku Kosova, u toj državi je bez posla 35,1 odsto stanovnika, što je među najvećim u Evropi.

Nakon te dvije regionalne države, najveća stopa nezaposlenosti zabilježena je u Makedoniji i Srbiji. Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku Makedonije, u toj državi stopa nezaposlenosti iznosi 28,8 odsto.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ) Srbije, trenutna stopa nezaposlenosti u toj državi iznosi 24,1 odsto i manja je 1,4 procentna poena u odnosu na decembar prošle godine.

Najmanje nezaposlenih na području Balkana evidentirano je u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj gdje su posljednjih godina sprovedene značajne ekonomske i finansijske reforme koje su i privukle strane investicije.

Prema posljednjim podacima Službe za zapošljavanje Albanije, stopa nezaposlenosti u toj zemlji u julu je iznosila 12,8 odsto, što je najniža stopa nezaposlenosti u regiji Balkana, ali i na nivou evropskog prosjeka.

Nakon Albanije slijedi Crna Gora, gdje je, prema posljednjem izvještaju Zavoda za zapošljavanje, stopa nezaposlenost za novembar povećana sa 14,51 na 14,78 odsto.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, u Hrvatskoj koja je ove godine postala članica Evropske unije (EU), nalazi se 17,2 odsto nezaposlenih radno sposobnih stanovnika.

Od ostalih država iz šire regije Balkana, najmanja je nezaposlenost u Rumuniji i trenutno iznosi 7,5 odsto, nakon koje slijedi Mađarska sa 9,8 odsto, Turska 9,9 odsto, Slovenija 11,2 odsto, Bugarska 12,7 odsto i Slovačka sa 14,3 odsto.

Bonus video: