zaokret na desnici

Hrvatska: HDZ ipak protiv referenduma o ćirilici

Šef opozicionog HDZ-a, Tomislav Karamarko, svoje potpisivanje zahtjeva za referendum je opravdao revoltom, rekavši da je to učinio kao građanin
11 komentar(a)
Tomislav Karamarko, Foto: Beta/Hina
Tomislav Karamarko, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 06.12.2013. 15:39h

Predsjednik opozicione Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko usprotivio se danas održavanju tzv. referenduma o ćirilici, iako je ranije potpisao zahtjev Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara za referedum koji bi smanjio prava manjina.

"Mi nismo za smanjivanje prava koje imaju nacionalne manjine iz jednostavnog razloga jer su to stečena prava i u trenutku ulaska u EU ona su bila aktivna", rekao je Karamarko novinarima u Zagrebu.

Milanović je ranije poručio da će se njegova vlada suprotstaviti održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina i da takav referendum dok je on premijer "nikada neće proći"

Potpisivanje zahtjeva za referendum on je opravdao revoltom, rekavši da je to učinio kao građanin.

Štab za odbranu hrvatskog Vukovara objavio je danas da je u dvije sedmice prikupio 650.000 potpisa građana za raspisivanje tzv. referenduma o ćirilici, uz napomenu da broj nije konačan, jer se na još nekim mjestima prebrojavaju potpisi.

Za raspisivanje referenduma potrebno je više od 450.000 potpisa, a dvonedjeljni rok za njihovo prikupljanje istekao u nedjelju u ponoć.

U Hrvatskoj su se na oko 2.000 mjesta od 17. novembra do 1. decembra prikupljali potpisi za referendum o izmjenama Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina po kojima bi nacionalna manjina imala pravo na službenu upotrebu jezika i pisma ako čini najmanje polovinu stanovništva neke lokalne samouprave.

Prema postojećim pravilima, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto populacije, što je slučaj sa srpskom nacionalnom manjinom u Vukovaru.

Upravo je dvojezičnost u Vukovaru i bila povod za prikupljanje potpisa.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je ranije da će se njegova vlada lijevog centra svim pravnim sredstvima suprotstaviti mogućem održavanju referenduma o pravima nacionalnih manjina i da takav referendum dok je on predsjednik vlade "nikada neće proći".