Srbija: Uhapšeno 127 dilera droge, pretresi na više lokacija

U akciji se privode pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koji se bave distribucijom droge
52 pregleda 25 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2013. 13:38h

U akciji "Grom", koja je u toku, pretreseno je 909 lokacija na teritoriji cijele Srbije, očekuje se da 242 lica budu procesuirana, a za sada je za njih 127 određeno policijsko zadržavanje, izjavio je premijer Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

"Akcija Grom, koja je koordinirana akcija MUP-a, UKP-a, podružnih policjiskih uprava, SAJ-a, PTJ-a, ali i Tužilastva, sudova i bezbjednosnih službi, sprovodi se u cilju sprečavanja proizvodnje rasturanja i prodaje narkotika. Ovo je udar na disrtributivnu mrežu", rekao je Dačić novinarima u Vladi.

On je precizirao da je to dio opšte i oštre borbe protiv organizovanog kriminala, narkotika, finansijskih zluopotreba huligana....

Prema njegovim riječima za sada su izvršene 134 zapljene, pronađena jedna laboratija, mnogo komada oružja, narkotika i rasvijetljeno jedno ubistvo.

Dačić je naglasio da će akcija biti nastavljena i izrazio zadovoljstvo zbog kordinacije akcije svih učesnika sa Biroom za koordinaciju službi bezbjednosti.

On je naglasio da je nacionalna borba protiv organizovanog kriminala i uspostavljanje pravne države prioritet.

Ivica Dačić i Milorad Veljović, Foto: Beta

Direktor policije Milorad Veljović je na konferenciji za novinare rekao da će konačni rezultati biti saopšteni tokom dana. On je istakao da je u akciji demonstrirano potpuno jedinstvo policije, tužilaštva i pravosuđa i da je jedna od karakteristika akcije to što su pronađene veće količine heroina od marihuane.

Prema njegovim riječima, cilj akcije je bio da se na osnovu prijava i građana ukaže javnosti na "one koji truju djecu".

Veljović je rekao da je u Novom Sadu zaplijenjeno više od pet kilograma heroina i priveden veliki broj osoba, dok su u Lazarevcu izvršeni pretresi na 17 lokacija

Veljović je istakao i da je "akcija planirana u ne baš kratkom vremenskom periodu" istavši da je cilj akcije, osim zaplijene narkotika bio i da ima drugi efekat - "da se javnost upozna ko i zašto truje našu djecu".

Veljović je dodao i da su zaplijenjene i velike količine oružja i municije kao i veliki broj automobila, a da je u Novom Pazaru uhapšena osoba za kojom se zbog ubistva tragalo duže vrijeme i u čijem stanu je pronađena veća količina bombi.

On je dodao i da su među uhapšenima i osobe koje pripadaju organizovanim kriminalnim grupama među kojima i huligani koji vrše nasilje na stadionima.

Upitan da li su među uhapšenima i pripadnici navijačkih grupa, Veljović je odgovorio da među uhapšenima nisu navijači već huligani, dodavši da pravosuđe i tužilaštvo u takvim slučajevima treba svoj posao da završe do kraja.

Veljović je rekao i da je u Novom Sadu zaplijenjeno više od pet kilograma heroina i priveden veliki broj osoba, dok su u Lazarevcu izvršeni pretresi na 17 lokacija.

Veljović je dodao i da se u Lazarevcu, koje je poznato po tome što je udruženje građana Sveti Sava objavilo slike osoba za koje tvrde da su dileri, pretresi obavljaju i sada.

"Niko u akciji neće biti zaštićen, bez obzira ko je i šta je", rekao je Veljović.

On je istakao i da je lično dobijao prijave građana u vezi onih koji diluju drogu, a da su te prijave isto dobijali kabinet ministra unutrašnjih poslova i Biro za kordinaciju slzužbi bezbjednosti, tako da su akciju inicirali sami građani.

Galerija

Bonus video: