Vučić: Srbija pred bankrotom, predstoje teške mjere

Mjere za ekonomski oporavak Srbije biće teške, a ne populističke, one će pogoditi između 300.000 i 500.000 ljudi, rekao je Aleksandar Vučić
13 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Novosti.rs
Aleksandar Vučić, Foto: Novosti.rs
Ažurirano: 06.10.2013. 15:33h

Potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je smanjivanje plata u javnom sektoru, kojim će biti ušteđeno između 200 i 230 miliona eura, a da će penzije rasti ranije predviđenom dinamikom.

"Penzije ne diramo, ali će biti smanjenja plata u javnom sektoru. Privatni sektor, koji vuče zemlju napred, ne može to da izdrži, ne može da izdrži da u privatnom sektoru prosječna plata bude 34.000 dinara, a u javnom 47.000, pri čemu privatni izdržava javni sektor. To ne postoji ni u jednoj zemlji na svijetu" , rekao je Vučić televiziji Prva.

On je najavio i da će do kraja godine u Srbiju stići milijarda dolara kredita od Ujedinjenih Arapskih Emirata, od kojih će 500 miliona biti utrošeno za vraćanje dugova, a 500 miliona biće uloženo u privredu "uz najveću kontrolu". Vučić je naveo da je država "pred bankrotom u pravom smislu riječi" i najavio da će mjere za ekonomski oporavak biti teške, a ne populističke, i ocijenio da će te mjere pogoditi između 300.000 i 500.000 ljudi.

"Moramo da smanjimo nivo plata u javnom sektoru i prvo krenuti od političara. Ako su to populističke mjere, onda vi u Fiskalnom savetu i Republičkoj radiodifuznoj agenciji nemojte da primate plate od 200.000 dinara, jer to privatni sektor ne može da izdrži, nego primajte bar 20 do 30 hiljada dinara manje", rekao je Vučić.

Službena putovanja

Vučić je naveo da ogromne troškove stvaraju službena vozila i putovanja. Potpredsednik vlade je dodao da su službena putovanja smanjena osam puta i naveo je godišnje na putovanja trošeno više od 40 miliona eura.

"Od toga je bar 10 ili 20 miliona bačeno, a na sve to treba dodati 10 miliona dnevnica, troškove reprezentacije od 40 miliona eura, pa troškovi za upravne odbore od 120 miliona eura. Svako putovanje je po 10 ili 20 hiljada eura, kada dva čovjeka odu u Litvaniju, Singapur... a šta tamo urade" , istakao je Vučić.

Bonus video: