Mesić: Iza svega stoji obavještajno podzemlje

Mesić kaže da je cilj toga da se pošalje poruka da su "svi lopovi i razbojnici, svi su krali, treba čvrsta ruka i neko ko to može uspostaviti"
3 komentar(a)
Stjepan Mesić, Foto: FoNet/AP
Stjepan Mesić, Foto: FoNet/AP
Ažurirano: 02.10.2013. 13:31h

Stjepan Mesić ocijenio je da iza medijskih natpisa da će biti osumnjičen u aferi "Patrija", koja se odnosi na kupovinu vozila za vojsku, stoji obavještajno podzemlje.

Smatra da je "to je igra nedjeljnika Globus i obavještajnog podzemlja, kao i nekoga kome ne odgovara da on u politici bude 'neki faktor' ".

"Iako se više ne mogu kandidovati na izborima, nekima očito smeta da se ja na bilo koji način izjašnjavam. Na ovaj me način žele ućutkati, to je politička pozadina", kazao je Mesić Hini.

Zagrebački nedjeljnik je objavio da su mu finski državni tužilac Juka Rape i glavni inspektor Nacionalnog biroa za istrage Kaj Erik Bjerkvist potvrdili da su Mesić i bivši direktor preduzeća "Djuro Djaković" Bartol Jerković osumnjičeni za uzimanje mita od trojice menadžera finske kompanije "Patrija" za svoj angažman u slučaju nabavke vojnih vozila u Hrvatskoj 2007. godine.

Mesić kaže da je cilj toga da se pošalje poruka da su "svi lopovi i razbojnici, svi su krali, treba čvrsta ruka i neko ko to može uspostaviti".

Što se konkretnog posla s Patrijom tiče, smatra da nije trebalo nikakvo podmićivanje jer je, kako objašnjava, njihova ponuda u odnosu na švajcarsku i američko-austrijskog Stejra, bila najbolja.

"Tako je ocijenila komisija koju je imenovao ministar odbrane", naveo je Mesić.

Na pitanje koja je bila njegova uloga, odgovorio je da je s ministrom obrane Berislavom Rončevićem tada "ratovao" zbog nabavke kamiona.

"Tražio sam odgovornost, nisam rekao njegovu, ali da se utvrdi odgovornost za nabavku skupljih i nekvalitetnijih kamiona, kako su me uvjeravali iz vojske. Praktično nismo razgovarali, jer sam tražio čiste račune i po kojoj se onda logici može mene povezivati sa ministrom", rekao je Mesić.

Dodao je da smatra da za "Patriju" nije bilo netransparentnosti i da su ponude bile javne.

"Utvrđena je najbolja karakteristika Patrije i sklopljen je ugovor, ali je to učinilo Ministarstvo obrane. Predsjednik Hrvatske nema nikakve veze s tim. Sve nabavke oružja i opreme rješava Vlada i Ministrarstvo, a predsjednik nema tu nikakvog uticaja", objasnio je Mesić.

Kako tvrdi, zna samo za zaključak komisije koja ga je izvjestila da je najpovoljnija "Patrija", odnosno njihova ponuda po kojoj će se vozila proizvoditi u Hrvatskoj, pa i izvoziti na tržišta na kojima finska kompanija nije prisutna.

"Za nas je to bio privredni posao", zaključio je Mesić.

Globus: Finci tvrde da je Mesić uzeo mito

Bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i bivši direktor preduzeća "Đuro Đaković" Bartol Jerković osumnjičeni su za uzimanje mita od menadžera finske kompanije.

Mesić i Jerković su preko posrednika dogovorili i uzeli mito za svoj angažman u nabavci oklopnih vozila, potvrdili su zagrebačkom nedeljniku "Globus" dva ključna Finca u slučaju "Patrija" , glavni državni tuzilac Juka Rape i glavni inspektor Nacionalnog biroa za istrage Kaj Erik Bjerkvist.

Državni tužilac je napomenuo da finska pravosudna tijela neće preduzimati nikakve pravne korake protiv hrvatskih državljana, već da je to dužnost hrvatskog Državnog tužilaštva, odnosno glavnog državnog tužioca Mladena Bajića. "Prema ugovoru o zajedničkom istražnom timu koji su Finska, Austrija i Hrvatska potpisale 2010, državno tužilaštvo svake zemlje treba da procesuira svoje građane za koje je zajednička istraga utvrdila da su učestvovali u kriminalnim aktivnostima slučaja Patrija", objasnio je Rape.

Finska istraga za Hrvatsku završena je u junu ove godine i na osnovu nje bivši predsednik Uprave Patrije Jorma Vitakorpi i još dvojica menadžera te kompanije optuženi su za obećanje ili davanje mita u Hrvatskoj. Prošle sedmice finski opštinski sud Kanta-Hame spojio je suđenje za Hrvatsku s onim za Sloveniju gdje su se, takođe, odvijale kriminalne aktivnosti u slučaju "Patrija" zbog čega je, između ostalog, pre nekoliko mjeseci nepravosnažno na dvije godine osuđen bivši slovenački premijer Janez Janša.

"Na opštinskom sudu Kanta-Hame, 10. oktobra, odbrana i tužioci iznijeće završne riječi u slučaju Slovenije. Nakon toga sud će odrediti pauzu od nekoliko sedmica da se svi pripreme za suđenje u slučaju Hrvatske. Očekujem da će suđenje za Hrvatsku početi krajem novembra i završiti u februaru, poslije čega će sudu trebati nekoliko mjeseci da donese presude za Sloveniju i Hrvatsku”, naveo je Rape.

Što se tiče posrednika "Patrije" za Hrvatsku i Sloveniju, riječ je o lobistima Hans-Volfgangu Ridlu i Valteru Volfu. Austrijski istražioci još 2011. zaključili su istragu o upletenosti Ridla i Volfa u slučaju Slovenije. Tako je Ridl u martu ove godine u Beču, zbog podmićivanja slovenačkih državljana osuđen na tri godine zatvora, od kojih na jednu bezuslovno, dok je Volf odavno pobjegao u Kanadu i za njim je raspisana međunarodna poternica.

Kada je u pitanju Hrvatska, još u proljeće 2012. USKOK je od Ministarstva obrane i Kabineta predsednika Republike zatražio sva dokumenta vezana za posao s "Patrijom". Zatražena je, navodno, i lista osoba koje su od 2005. do 2009. dolazile u predsjednikov kabinet. Neki od sedam članova Komisije koja je vodila posao nabavke vojnih vozila potvrdilo je "Globusu" da su početkom ove godine ispitani i to su poslednje poznate informacije o aktivnosti USKOK-a i Državnog tužilaštva u slučaju "Patrija".

Bonus video: