Hrvatska: Problem ćirilice riješiti dogovorom i bez nasilja

Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara ne želi da odstupi od svojih prvobitnih stavova da je uvođenje ćirilice u Vukovar „brutalno djelovanje vlasti“
319 pregleda 30 komentar(a)
Vukovar, tabla sa natpisom, Foto: Yougosonic.blogspot
Vukovar, tabla sa natpisom, Foto: Yougosonic.blogspot
Ažurirano: 10.09.2013. 12:55h

Stožer koji se i dalje odlučno protivi uvođenju dvojezičnih napisa na javnim i zgradama državnih institucija u Vukovaru predlaže dogovorno rješenje problema s hrvatskim vlastima kojim bi se izbjegla bilo kakva vrsta nasilja.

Predlog Stožera je da se Vukovar proglasi mjestom posebnog pijeteta, javio je dopisnik Agencije Anadolija.

Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara ne želi da odstupi od svojih prvobitnih stavova da je uvođenje ćirilice u Vukovar „brutalno djelovanje vlasti“ te je ponudio rješenje kroz „Platformu za bolju Hrvatsku“ kojom bi se omogućio javni dijalog hrvatskih građana sa prostora cijele države, prije svega nezadovoljnih branilaca i žrtava rata, s hrvatskim vlastima.

Javnim saopštenjem iz Stožera su zagarantovali da će se boriti protiv bilo kakvog oblika nasilja u Vukovaru. Traže da se grad koji je najviše stradao u Domovinskom ratu proglasi mjestom posebnog pijeteta kako bi se zakonski regulisalo, tj. privremeno ili trajno odgodilo uvođenje dvopismenosti.

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović u današnjim izjavama za hrvatske medije, nakon što se vratio s prošlonedjeljne mini-turneje po regionu, slaže se oko dogovornog pristupa problemu koji ne bi ugrozio pravo srpske zajednice na svoj jezik, ali bi uvažio ratne traume koje je Vukovar prošao.

Stožer za odbranu hrvatskog Vukovara u više navrata ogradio se od bilo kakvog stranačkog pristupa i pripadnosti te je naglašeno kako se ne radi o djelovanju opozicijena rušenje aktuelne vlasti, nego o iskazivanju volje dijela građana Hrvatske i Vukovara kojima je uvođenje ćirilice na natpise na javnim zgradama u Vukovaru neprihvatljivo.

Evropa se neće miješati

Portparol direktorata za obrazovanje, kulturu i multijezičnost EU Denis Abot istakao je da poštovanje kulturne raznovrsnosti i prava manjina predstavljaju temeljne odrednice dokumenta EU, ali da jurisdikciju u tim stvarima imaju zemlje članice.

Abot je uporedio situaciju u Vukovaru sa jezičkim sporom Flamanaca i Valonaca koji već dugo opterećuje Belgiju. Kako je rekao, kada se doselio u Belgiju bio je zbunjen što se nazivi nekih gradova na flamanskom i francuskom razlikuju, a na putokazima u zavisnosti od regije najčešće stoji samo jedna verzija.

"Pitao sam se kuda su nestali putokazi za Lil", ispričao je Abot, osvrćući se na francuski grad koji se u Flandriji zove Rajsel. "Ne bi valjalo da se EU upliće u sporove oko saobraćajnih znakova u Belgiji, pa se nećemo miješati ni u slične sporove u Hrvatskoj", zaključio je Abot.

Prekriven spomenik Tuđmanu da ne gleda "sramotu"

Predstavnici Stožera za odbranu hrvatskog Vukovara prekrili su crnom tkaninom spomenike prvom predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu i vukovarskom heroju Blagi Zadru da "ne bi gledali sramotu koja se događa u Vukovaru" . Poručili su da će nastaviti sa protestima sve dok vlast ne odustane od uvođenja ćirilice u Vukovar.

Bonus video: