Čeku: Ne usporavamo namjerno proces priznavanja crnogorske manjine

„Ne žurimo... Naći ćemo zajedničko rješenje“
115 pregleda 5 komentar(a)
Agim Čeku, Foto: Al Jazeera
Agim Čeku, Foto: Al Jazeera
Ažurirano: 28.08.2013. 12:07h

Kosovo ne usporava namjerno proces rješavanja pitanja crnogorske nacionalne manjine u toj državi, već je to problem tehničkog karaktera koji bi trebalo da bude riješen uskoro, rekao je danas u Plavu kosovski ministar bezbjednosnih snaga, Agim Čeku.

On je naveo da kosovska Vlada ima političku volju da riješi problem, i da to nije urađeno zbog tehničkog pitanja.

Kosovski ministar bezbjednosnih snaga je kazao da Kosovo i CG još nijesu svuda utvrdili granicu, ali je kazao da će i to uraditi u duhu prijateljstva i razumijevanja

"Treba da promijenimo Ustav i uspostavimo crnogorsku zajednicu kao ustavnu kategoriju. Ustav se ne mijenja često ni lako, ali mislim da je to u postupku i da je samo pitanje vremena“, kazao je Čeku, koji je učestvovao na Regionalnom evroatlantskom kampu (REACT) u Plavu.

Čeku je naveo da to nije pitanje nedostatka političke volje kosovske Vlade, koja neformalno priznaje crnogorsku manjinu.

Prema njegovim riječima, Crnogorci su dio kosovskog društva i spona između dvije države.

„Drago mi je da je Crna Gora već poslala otpravnika poslova i da sve ide u pravom smjeru. Nije neka žurba, ali ne usporava se namjerno taj proces“, pojasnio je Čeku.

On je dodao da Kosovo i Crna Gora još nijesu svuda utvrdili granicu, ali je kazao da će i to uraditi u duhu prijateljstva i razumijevanja.

„Ne žurimo i ne smatramo da je to probem. Naći ćemo zajedničko rješenje“, poručio je Čeku.

Govoreći o situaciji u regionu, Čeku je rekao da se Srbija uglavnom bavila prošlošću dok su druge zemlje napravile veliki iskorak prema Evropi, poput Slovenije, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Srbija je, kako je naveo, u jednom trenutku shvatila da ipak treba više da se okrene budućnosti.

„Nama je drago, pozdravljamo evropsku orijentaciju Srbije. Nadamo se da ćemo se međusobno pomagati i uvažavati na tom putu, a ne blokirati jedni druge, kao i da će nam svima glavni grad biti Brisel“, zaključio je Čeku.

Predsednik Crne Gore Filip Vujanović ranije je više puta rekao da neće potpisati ukaz o imenovanju crnogorskog ambasadora na Kosovu dok Priština ne prizna status crnogorskoj nacionalnoj zajednici.

Bonus video: