U Crnoj Gori se niko nije žalio na "kroksice"

Njemački stručnjaci su došli do zaključka da i original "kroks“ papuče sadrže razređivače koji mogu dovesti do alergije
517 pregleda 8 komentar(a)
kroksice, Foto: Siol.net
kroksice, Foto: Siol.net
Ažurirano: 08.08.2013. 12:54h

Njemački institut WDR objavio je rezultate istraživanja koji govore da kopije "kroks“ papuča sadrže hemijski koktel koji je visokokancerogen.

Iz Uprave za inspekcijske poslove "Vijestima" je saopšteno da u skladu sa Zakonom vrše nadzor nad odjećom i obućom koja sadrži opasne hemikalije kao što su hrom, pojedine boje, prisustvo dimetil fumarata i druge opasne hemijske supstance.

"Ove supstance mogu štetno uticati na zdravlje ljudi - izazivanje alergija, naročito kod osjetljivih populacija, dok pojedine imaju kancerogeno dejstvo u slučaju njihovog unošenja u organizam u većim količinama", navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

Kako su kazali, u ovoj godini nijesu primili nijednu prijavu potrošača koja bi se odnosila na tegobe izazvane opasnim hemijskim supstancama, a koje bi se mogle naći u obući .

Kopije papuča "kroks“ za djecu i odrasle posljednjih godina preplavile su tržište

"Inspektori nijesu pronašli proizvode koji sadrže opasne hemikalije iz Rapex obavještenja na našem tržištu, a nastaviće se sa praćenjem obavještenja, kako bi se utvrdilio eventualno prisustvo nebezbjednih proizvoda na tržistu Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.

Plagijati preplavili tržište Srbije

Kopije papuča "kroks“ za djecu i odrasle posljednjih godina preplavile su tržište.

Goran Papović iz Udruženja za zaštitu potrošača Srbije kaže da plagijati preovladavaju na njihovom tržištu i kako bi inspekcija trebalo da se oglasi i uradi nešto po tom pitanju.

Nemanja Nikolić iz firme "Invilla“, koja je uvoznik "kroks“ obuće za Srbiju, kaže kako se "kroks“ originali mogu naći samo u radnjama koje prodaju ozbiljne brendove, a nikako u kineskim radnjama i na pijacama.

"Originali treba da su napravljeni od patentiranog materijala 'kroslajt', koji nije ni plastika ni guma, već pjena. Sitne granule pjene se tope i stavljaju u kalup, na svakom paru papuča ima deklaracija, a kopije su napravljene od topljene plastike", kaže Nikolić i demantuje navode njemačkog instituta, napominjući da su materijali ispitani i testovi odrađeni.

Bonus video: