Nevrijeme pogodilo Sloveniju i Hrvatsku, troje povrijeđeno

U Ljubljani, u kojoj je bilo 37 stepeni, temperatura je pala za 14 stepeni Celzijusovih
0 komentar(a)
Ažurirano: 29.07.2013. 20:20h

Oluja sa grmljavinom i jakom kišom i snažnim vjetrom tokom popodnevnih sati zahvatila je Ljubljanu i Maribor, navelo je slovenačko Delo na sajtu.

Na slovenačkom primorju vjetar je duvao i do 100 kilometara na čas, dok je hladniji talas prolazio preko Slovenije i očekuje se izvjesno olakšanje i niže temperature u utorak i srijedu.

U Ljubljani, u kojoj je bilo 37 stepeni, temperatura je pala za 14 stepeni Celzijusovih.

U Ljubljani i Kopru, kao i u drugim krajevima, snažan vjetar čupao je iz korena drveće, otkrivao krovove, prevrtao vozila, rušio tende pred kafićima.

Vatrogasci koji su imali pune ruke posla samo su u Ljubljani imali više od 20 intervencija, a na slovenačkom moru su spasavani plivači.

Jako nevrijeme je otežalo i saobraćaj na slovenačkim putevima.

Ljubljana

Kako su meteorolozi i najavljivali, u popodnevnim satima nevrijeme je zahvatilo i mnoge hrvatske gradove. Nebo se na brzinu smračilo, a jak vjetar rušio je stabla, piše Večernji list.

Vjetar u Zagrebu je rušio stabla, reklame, antene i jedna osoba je povrijeđena u centru grada, kada je na nju sa zgrade pala odlomljena televizijska antena.

Nevrijeme je izazvalo haos u javnom gradskom prevozu i vidljivost je bila bitno smanjena, a s jačanjem vjetra počeo je značajno da pada spoljna temperatura vazduha.

U nevremenu koje je, oko 16.30 sati, pogodila zapadnu obalu Istre, prema prvim informacijama lakše je povrijeđeno dvoje Italijana i pričinjena je velika materijalna šteta na više jedrilica i barki koje su se nasukale duž jadranske obale.

Najgore bilo u Poreču i Umagu

Jak vjetar povremeno duva u većem dijelu unutrašnjosti i zbog toga bi vozači trebalo da budu oprezni, naročito zbog toga što su putevi u Istri, Hrvatskom primorju i Gorskom kotaru mokri i klizavi.

Istarski portali pišu da je nevrijeme koje je pogodilo zapadnu obalu Istre nanijelo veliku materijalnu štetu. Više jedrilica i barki se nasukalo duž obale, a najgore je bilo u Poreču i Umagu. Desetak metara duga jedrilica italijanskih nautičara je potonula nakon udara u obod umaške luke. Olujni vjetar i crni oblak digao je vrtlog prašine na Kamenjaku. Nakon 17 sati je počela da pada kiša, ali vetar je u Istri ipak oslabio.

U Istri se u sat vremena temperatura spustila za 8 do 10 stepeni. Portal IstraMet piše i da je jak i olujni vjetar podigao pravu pješčanu oluju u Rijeci.

Jak vjetar duva u Zagorju i Međimurju pa je podigao veliku količinu prašine, piše Crometeo. U Rijeci pada kiša i temperatura je pala na prijatnih 26 stepeni. U Zagrebu je zabilježena retko viđena "oluja koja je podigla prašinu".

Zagreb

U cijeloj centralnoj Hrvatskoj zabilježeni su jaki udari vetra koji su mjestimično bili i olujni. Oblaci su zaklonili sunce i u Dalmaciji.

Za Istru izdat najveći stepen upozorenja

Grupa evropskih meteorologa okupljenih u ESTOFEX projektu, koji se bavi predviđanjem konvektivnih nepogoda u Evropi, tokom dana je pojačao stepen upozorenja na najviši nivo za dio Evrope, a koji uključuje veći dio Istre.

Treći stepen znači da je na spomenutom području vrlo izgledno jako nevrijeme s opasnim udarima vjetra, tornadima ili pijavicama i obilnim padavinama.

Galerija

Bonus video: