Čeku: Do kraja godine imaćemo vojsku Kosova

Britanski ambasador Klif je kazao da je njegova zemlja očekivala da odluka o ostvarivanju punih operacionalnih kapaciteta BSK bude donijeta ranije.
81 komentar(a)
Agim Čeku, Foto: Al Jazeera
Agim Čeku, Foto: Al Jazeera
Ažurirano: 15.07.2013. 14:43h

Kosovski ministar odbrane Agim Čeku danas je kazao kako "ostaje pri stavu" da će Bezbjedonosne snage Kosova ove godine postati Vojska Kosova.

Čeku je, nakon susreta sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Janom Klifom, ovu transformaciju nazvao "dubokim procesom koji zahtijeva vremena i koordinacije", i dodao da je Priština "u uskoj saradnji sa međunarodnim partnerima" kad je u pitanju procena bezbjedonosnih potreba.

"Ovaj proces trebalo bi da se okonča do kraja godine i odmah ćemo izaći sa preporukama našoj vladi i partnerima u NATO-u šta je potrebno kako bi se obezbijedilo da Kosovo bude sigurno i da bude u stanju da pomogne očuvanju i izgradnji mira svuda u svijetu", rekao je Čeku.

Po pitanju razmještanja BSK na sjeveru Kosova, Čeku je rekao da je dio briselskog sporazuma i to da bi o slanju BSK na sjever trebalo da se postigne koordinacija sa Kforom.

Britanski ambasador Klif je kazao da je njegova zemlja očekivala da odluka o ostvarivanju punih operacionalnih kapaciteta BSK bude donijeta ranije, a Kosovo se, kako je kazao, sad nalazi u fazi ponovnog razmatranja sektora bezbjednosti na Kosovu, koja bi trebalo da se okonča do kraja godine.

Bonus video: