Martić negira zločinački poduhvat za protjerivanje nesrba

Na svjedočenje u Hag, Martić je doveden iz Estonije, gdje izdržava kaznu od 35 godina zatvora. Osuđen je 2008. zbog progona i drugih zločina nad hrvatskim civilima u Kninskoj krajini i raketnih napada na Zagreb
87 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2013. 16:15h

Bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, Milan Martić, negirao je danas pred Haškim tribunalom postojanje udruženog zločinačkog poduhvata proterivanja nesrba sa teritorija BiH i Hrvatske u cilju stvaranja ujedinjene srpske države, u periodo od 1991-95.

Martić svjedoči u odbranu tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića. Karadžić je optužen, a Martić pravosnažno osuđen za učešće u tom zločinačkom poduvhatu.

Na svjedočenje u Hag, Martić je doveden iz Estonije, gdje izdržava kaznu od 35 godina zatvora na koju ga je Tribunal pravosnažno osudio 2008. zbog progona i drugih zločina nad hrvatskim civilima u Kninskoj krajini i raketnih napada na Zagreb, 1991-95.

"Apsolutno tvrdim da nikakvog udruženog zločinačkog poduhvata nije bilo i da je to obična konstrukcija ovog suda", rekao je Martić.

U pisanoj izjavi, uvedenoj u spise, Martić je tvrdio i da je Karadžićev cilj bilo "očuvanje Jugoslavije" mirnim putem.

"Izuzetno tolerantni" lider bosanskih Srba, po Martiću, nije želio da stvori "čisto srpsku teritoriju", niti je imao plan "za protjerivanje Muslimana i Hrvata".

Martić je, kao dokaz za to, naveo da se Karadžiću sviđao "nefundamentalistički pristup" lidera Muslimana u Cazinskoj krajini Fikreta Abdića, s kim se više puta sastajao.

Veliki dio izjave, Martić je posvetio opovrgavanju svjedočenja svog nekadašnjeg saradnika i vođe Srba u Hrvatskoj Milana Babića, kojega je nazvao "bolesnim čovjekom" sklonog "paranoji" i "narcisoidnosti".

Prema tvrdnjama svjedoka, netačna je Babićeva tvrdnja da su Karadžić i tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević planirali da secesiju Hrvatske i BiH iskoriste za nasilno zauzimanje teritorija koje su smatrali srpskim. Naprotiv, posvjedočio je Martić, Milošević i Karadžić protivili su se Babićevoj ideji o "ujedinjenju srpskih krajina" u Hrvatskoj i BiH.

Martić je negirao i Babićev iskaz da se JNA uključila u rat kako bi protjerivala Hrvate i zauzimala teritorije.

Babić je 2006. počinio samoubistvo vješanjem u pritvoru Tribunala u Ševeningenu, dok je kao svjedok optužbe davao iskaz na suđenju Martiću. Tribunal je Babića 2003. osudio na 13 godina zatvora, pošto je priznao krivicu za progon Hrvata iz Kninske krajine.

Babić je svjedočio protiv bivšeg predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i Karadžićevog saradnika Momčila Krajišnika.

Martić, koji je u septembru 1991. bio uhapšen u BiH pri transportu oružja , tvrdio je i da Karadžić to hapšenje nije iskoristio za raspirivanje međunacionalnih napetosti, nego da je, suprotno tome, pozivao na uzdržanost.

Dok ga je unakrsno ispitivao tužilac Alan Tiger (Tieger), Martić je potvrdio da je pravosnažno osuđen zbog učešća u udruženom zločinačkom poduvhatu, Martić je, na fotografiji koju mu je pokazao tužilac, pored sebe, identifikovao Karadžića, Krajišnika, Stojana Župljanina, Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija. "To su moji prijatelji", prokomentarisao je i zatražio da fotografiju, snimljenu 1994. "na nekoj proslavi", dobije "za uspomenu".

Kao učesnike u udruženom zločinačkom poduhvatu, bivšeg predsjednika Skupštine RS Krajišnika i ratnog šefa banjalučke policije Župljanina sud u Hagu osudio je za progon nesrba u BiH na 20, odnosno 22 godine zatvora.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije Stanišić i njegov pomoćnik Simatović, optuženi za protjerivanje Muslimana i Hrvata tokom ratova u Hrvatskoj i BiH, čekaju na izricanje presude.

Tužilac Tiger nastaviće unakrsno ispitivanje Martića u ponedjeljak, 13. maja.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

Galerija

Bonus video: