Beograd s optimizmom ispratio delegaciju na pregovore u Brisel

Srpski tim, koji predvodi premijer Ivica Dačić, stigao je tačno u podne u Brisel
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.04.2013. 13:10h

Državno izaslanstvo Beograda ispraćeno je danas u Brisel na pregovore s Prištinom s mnogo više optimizma, a izjave državnih zvaničnika ukazuju da bi se deseti pregovarački krug, koji će se odvijati tokom dana, mogao okončati dogovorom o trajnom rješenju funkcionisanja buduće zajednice srpskih opština na Kosovu i sporazumu od kojeg zavisi napredak i Srbije i Kosova u eurointegracijskom procesu.

Srpski tim, koji predvodi premijer Ivica Dačić, stigao je tačno u podne u sjedište evropske diplomatije, gdje u kabinetu Ketrin Ešton počinje nova, deseta runda dijaloga Beograda i Prištine.

Da postoje velike šanse za preokret i postizanje sporazuma uvjereni su ministar spoljnjih poslova Ivan Mrkić i predsjednik srbijanskog parlamenta Nebojša Stefanović,

"Ima šanse da dođe do preokreta i da se, pod okriljem Evropske unije (EU), konačno postigne sporazum koji bi zadovoljio i Beograd i Prištinu. U posljednjih 48 sati stvorene su neke pretpostavke da se postigne dogovor. Očigledno je počeo da preovladava racionalan pristup, koji, vjerujem, proizilazi iz dosadašnjeg nastupa našeg pregovaračkog tima", izjavio je "Večernjim novostima" šef srbijanske diplomatije.

Njegov stav je da su "evropski posrednici očigledno počeli da uviđaju da Srbija ne traži nešto što bi štetilo ni Albancima na Kosovu, ni vlastima u Prištini". "Na pomolu je solidan i pošten aranžman", istakao je Mrkić

Predsjednik Skupštine Nebojša Stefanović je ocijenio da je pregovarački tim spreman za dogovor, navodeći da je Beogradu ponuđen bolji predlog nego što su to bili dosadašnji predlozi rješenja kosovskog problema.

"Ako bilo ko misli da je moguće odustati od tih pregovora, mi bi zapravo time odustali od rješavanja pitanja opstanka i sigurnosti Srba na Kosovu. Rješenje nije potrebno samo zbog EU, već zbog ljudi u našoj zemlji i njihove budućnosti", naglasio je Stefanović, ocijenivši da je najvažnije da "dijalog ne zapadne u krizu zbog opstrukcija prištinske strane".

Sastanak pregovaračkih timova Beograda i Prištine uslijedili su nakon razgovora koji je rano jutros s glavnim sekretarom NATO-a Andersom Rasmusenom vodio član pregovaračkog tima i vicepremijer Aleksandar Vučić, koji je istovremeno i ministar obrane Srbije. Beograd od NATO-a očekuje garancije da vojska Kosova neće imati pristup sjeveru Kosova, koje je 98 posto naseljeno srpskim stanovništvom. Beogradskim medijima je u kabinetu glavnog sekretara NATO-a rečeno da ovaj sastanak "nije službene prirode", a iz srpskog izaslanstva se još niko nije izjasnio o razgovorima Rasmusen-Vučić.

Po izvorima bliskim pregovorima u Briselu, novi krug pregovora biće fokusiran posebno na dvije od ukupno 15 tačaka dokumenta koji je predložila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton. Tako srbijanski pregovarački tim očekuje da će, na osnovu garancija dobijenih u Briselu, "tačka 14 (koja se odnosi na prisustvo i članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama) biti izmijenjena na način prihvatljiv za Beograd".

Deveti krug dijaloga Beograda i Prištine održan je u srijedu, kada je Ešton prekinula svoju balkansku turneju i vratila se u Brisel, ali ni nakon 15 sati razgovor nije rezultirao dogovorom, a obje strane su se potom uzajamno optužile za neuspjeh dijaloga.

Portparol Ketrin Ešton, Maja Kocijančič, istakla je da šefica eurodioplomatije mora za ponedjeljak Savjetu ministara spoljnjih poslova EU da pripremi izviještaj o dijalogu i da je željela da oba pregovaračka tima još jednom pogledaju predloge i vide je li moguće doći do dogovora, što je i dovelo do današnjeg, desetog i po mnogima odlučujućeg, kruga pregovora u ovoj fazi dijaloga Beograda i Prištine.

Odbornici sa sjevera Kosova traže referendum

Odbornici skupština opština sa sjevera Kosova naveli su danas da neće prihvatiti kosovske institucije i najavili prikupljanje potpisa za referendum sa pitanjem - Kosovo ili prihvatanje uslova sa dobijanje datuma za pregovore s EU.

Oni su ocijenili da niko nema prava da potpisuje sporazum o uspostavljanju institucija "nepriznate države na dijelu teritorije Srbije".

U zaključcima koji su jednoglasno usvojeni na sjednici u Zvečanu navodi se da odbornici potvrđuju svoju odluku iz februara prošle godine kada su na referendumu naveli da neće pristati na institucije Kosova i "odlučno izjavljuju da ostaju u sastavu Republike Srbije".

"Srpski narod i građani Republike Srbije su jedini nosioci suvereniteta i niko nema pravo da suprotno njihovoj volji potpisuje sporazume i druga akta o uspostavljanju vlasti nepriznate države...na dijelu teritorije Republike Srbije", navodi se u zaključcima.

Odbornici su odlučili da počnu sa prikupljanjem potpisa za organizovanje referenduma kako bi se građani Srbije izjasnili da li su za, kako se navodi, "očuvanje Kosova i Metohije u sastavu Republike Srbije ili za prihvatanje nametnutih uslova radi dobijanja datuma o početku pregovora za pristupanje EU".

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine, a rukovodstva opština sa sjevera Kosova izjasnila su se protiv sporazuma, ocijenivši da su oni suprotni interesima Srba i države Srbije.

Koha ditore: Sporazum sa Beogradom iznad kosovskih zakona

Dogovor Beograda i Prištine biće međunarodni sporazum koji je po Ustavu Kosova iznad kosovskih zakona, javio je danas prištinski list "Koha ditore".

List piše da predlog sporazuma predviđa da zajednica srpskih opština ima ovlasšćenja u policiji i sudstvu i sadrži proceduru suprotnu važećim zakonima Kosova, ali da su, po Ustavu, ratifikovani međunarodni sporazumi iznad zakona Kosova.

Kosovski premijer Hašim Tači rekao je da je predlog sporazuma u skladu sa Ustavom.

Koha Ditore piše da je Tači tu izjavu zasnovao na članu Ustava Kosova koji govori o sprovođenju međunarodnog prava.

"Međunarodni sporazumi koje je ratifikovala Republika Kosovo postaju dio unutrašnjeg pravnog sistema, poslije objavljivanja u 'Službenom glasniku Republike Kosovo'. Oni se direktno sprovode, sa izuzetkom slučajeva kada nisu samosprovodeći i kada njihovo sprovođenje zahtijeva donošenje nekog zakona", piše u Ustavu Kosova.

Rasmusen: NATO za političko rješenje za Kosovo

NATO podržava političko rješenje za Kosovo i spreman je da pomogne, ako može, da se nađe konačno rješenje i da pruži svoj doprinos, ako je potrebno, kako bi se dijalog Beograd-Priština okončao pozitivnim ishodom, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen.

"Ja sam u tijesnoj vezi s visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton u cilju saradnje i koordinacije EU i NATO u ovoj presudno važnoj fazi pregovora", rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare u Briselu, na pitanje da li je NATO spreman da pomogne sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine, ako bude postignut. Rasmusen je naglasio da se nada da će do sporazuma Beograd-Priština doži "veoma brzo".

"Ja zaista pozdravljam sve napore da se postigne političko rješenje i pozdravljam sve napore EU i (visoke predstavnice EU Ketrin) Ešton da se omogući dijalog... koji NATO u punoj mjeri podržava", podvukao je Rasmusen.

Bonus video: