Evropski parlament usvojio rezoluciju o Kosovu

Evropski parlament usvojio je danas rezoluciju o Kosovu kojom se pozdravlja dijalog Beograda i Prištine, izražava protivljenje podjeli Kosova, a pet zemalja EU koje nisu priznale Kosovo podstiču da to učine
0 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Rojter
Evropski parlament, Foto: Rojter
Ažurirano: 18.04.2013. 12:06h

U dokumentu usvojenom na zasjedanju Evropskog parlamenta(EP) u Strazburu ocjenjuje se da bi potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom podstaklo evropsku i regionalnu integraciju Kosova, s konačnim ciljem članstva u EU.

U rezoluciji EP je od svih strana u dijalogu zatraženo da se "u njemu konstruktivno angažuju i uzdrže od bilo kakve akcije koja može razbuktati zategnutosti u regionu", kao i da se dosadašnji dogovori u dijalogu sprovedu.

U rezoluciji se navodi da bi "podjela Kosova ili bilo koje druge zemlje Zapadnog Balkana bila u suprotnosti s duhom evropske integracije" i naglašava "podrška teritorijalnom integritetu Kosova, kao i uzajamno dogovorenim rješenjima za sporove".

Izražena je i "zabrinutost zbog pomanjkanja značajnijeg napretka u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala na Kosovu" a vlasti u Prištini su pozvane da "iskažu istinsku političku volju i hrabrost za borbu protiv korupcije na visokom nivou". Takođe je ukazano na "visoku ravan organizovanog kriminala na sjeveru Kosova", uz izražavanje žaljenja što nepriznavanje Kosova onemogućava punu saradnju s Europolom i Interpolom.

Evropski parlament podržava Specijalni istražni tim Euleksa ustanovljen poslije izvještaja Savjeta Evrope iz decembra 2010. o zločinima trgovine ljudskim organima na Kosovu i Albaniji i, kako stoji u rezoluciji, "smatra da je istraga navoda u tom izvještaju u interesu Kosova". Zato se pozivaju "kosovske vlasti i vlasti susjednih zemalja da sarađuju u potpunosti i pružaju podršku Specijalnom istražnom timu" misije EU na Kosovu, a od kosovskih vlasti se traži i da uspostave istinski sistem zaštite svjedoka.

U rezoluciji se naglašava nužnost pomirenja i od kosovskih vlasti traži da "učine dalje korake izlaska u susret prema srpskoj manjini, posebno na sjeveru".

"Svi kosovski Srbi i njihovi politički predstavnici se ohrabruju da iskoriste sve mogućnosti date kosovskim ustavom da igraju konstruktivnu ulogu u politici i društvu", navodi se u rezoluciji.

Finansiranje škola i bolnica na sjeveru Kosova bi, dodaje se, trebalo da bude transparentno "u skladu s Ahtisarijevim planom".

"Za žaljenje je da i dalje predstavlja pravi izazov povratak izbjeglica i raseljenih lica, posebno zbog incidenata vezanih za bezbjednost", navodi se u dokumentu EP.

Uz ocjenu da će uspostavljanje posebne jedinice kosovske policije zaštiti crkve i manastire Srpske pravoslavne crkve na Kosovu, evropski parlamentarci "izražavaju žaljenje što su kosovske vlasti odbile da presjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću dozvole da posjeti Kosovo i prisustvuje proslavi pravoslavnog Božića u manastiru Gračanica". Takođe navode da žale i zato što su srpske vlasti odbile da dozvole da potpredsjednica kosovske vlade Mimoza Kusari-Lila "pređe granicu i posjeti Preševsku dolinu".

Bonus video: