Izabrana nova Vlada Republike Srpske

"Jača saradnja sa drugim entitetom je i naš strateški cilj, ali veoma često nemamo partnera u Federaciji BiH", rekla je Željka Cvijanović, novi premijer izabrane Vlade RS
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.03.2013. 20:44h

Narodna skupština Republike Srpske izabrala je novu Vladu na čelu sa dosadašnjim ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Željkom Cvijanović kao premijerom.

Skupština je izabrala Cvijanovićevu sa 50 glasova za, 23 glasa protiv i dva uzdržana.

Za ministra unutrašnjih poslova Skupština je izabrala Radislava Jovičića koji će na tom mjestu zamijeniti Stanislava Čađu, zatim Igora Vidovića za ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju. Novi ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je Stevo Mirjanić, koji je "naslijedio" Miroslava Milovanovića.

Na čelu Ministarstva trgovine i turizma je Maida Ibrišagić-Hrstić umjesto Bakira Ajanovića, Ministarstva prosvjete i kulture Goran Mutabdžija umjesto Antona Kasipovića, a za novog ministra zdravlja i socijalne zaštite izabran je Slobodan Stanić umjesto Ranka Škrbića.

Novi-stari ministar finansija je Zoran Tegeltija, industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, nauke i tehnologije Jasmin Komić, porodice, omladine i sporta Nada Tešanović, za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, saobraćaja i veza Nedeljko Čubrilović, pravde Gorana Zlatković, uprave i loklane samouprave Lejla Rešić i rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić.

Skupština je izglasala članove Vlade sa 50 glasova za, 22 protiv i tri uzdržana.

Cvijanovićeva je tokom završne riječi rekla da je Vlada opredijeljena da radi i da je ona spremna da se uhvati u koštac sa svim problemima. Ona je naglasila da su promjene ove vrste stvar zrelosti i autonomna odluka partije i da se Vlada mijenjala u hodu, ali da nije izgubljen nijedan dan njenih aktivnosti.

Cvijanovićeva je poručila da će nova vlada biti narodna, apsolutno opredijeljena da brzo postupa i reformiše sistem.

"Jača saradnja sa drugim entitetom je i naš strateški cilj, ali veoma često nemamo partnera u Federaciji BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je zahvalila predsjedniku Republike Miloradu Dodiku za povjereni mandat, ali i onima koji su učestvovali u konsultacijama, i najavila donošenje akcionog plana rada.

Nakon glasanja predsjednik Vlade i ministri položili su zakletvu pred Narodnom skupštinom, čime je završena 14. posebna sjednica parlamenta.

Izbor nove Vlade RS, 14. po redu, treba da potvrdi i Vijeće naroda RS kako bi zvanično premijerka i ministri preuzeli dužnost.

Galerija

Bonus video: