Sjutra se bira nova Vlada RS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povjerio je 28. februara mandat za sastav nove vlade Željki Cvijanović, pošto je dan ranije kabinet Aleksandra Džombića podnio ostavku
1 komentar(a)
Željka Cvijanović, Foto: Beta
Željka Cvijanović, Foto: Beta
Ažurirano: 11.03.2013. 18:02h

Narodna skupština Republike Srpske (RS) sjutra će na posebnom skupštinskom zasijedanju glasati o podršci mandatarki Željki Cvijanović i njenom kabinetu.

Podršku izboru nove Vlade RS najavile su stranke članice vladajuće koalicije Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Demokratski narodni savez (DNS) i Socijalistička partija RS (SP RS).

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povjerio je 28. februara mandat za sastav nove vlade Željki Cvijanović, pošto je dan ranije kabinet Aleksandra Džombića podnio ostavku. Iako je bilo najavljeno da će u novoj Vladi biti i ministar iz Stranke demokratske akcije (SDA), iz te stranke su saopštili da neće ući u novu entitetsku vladu pošto je SNSD poručio da je za njih neprihvatljiv kandidat SDA za ministra trgovine i turizma Dževad Mahmutović, koji je nosilac ratnog priznanja "zlatni ljiljan".

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i visoki funkcioner SDA Ramiz Salkić danas je rekao da više nema prostora za dogovor o ulasku njegove stranke u novu Vladu RS, ali je odbacio mogućnost da SDA u Vijeću naroda RS stavi veto na izbor vlade.

"Razmotrili smo sve mogućnosti i, nažalost, nema prostora za neki dogovor i kompromis. Izražavamo žaljenje što se ovako rasplela situacija i da je SNSD podlegao pritiscima određenih medija, dezinformacijama i samoj konstrukciji oko našeg kandidata", kazao je Salkić novinarima.

Iz opozicione Partije demokratskog progresa (PDP) danas je saopšteno da njihovi poslanici neće glasati za izbor nove Vlade RS, jer ova stranka smatra da ona ne nudi ekonomski prosperitet građanima RS.

"Mandatarka Željka Cvijanović u dosadašnjim izjavama nijednom nije pomenula da će nova vlada ući u obračun sa kriminalom i korupcijom", izjavio je generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak.

Bonus video: