Srbi blokirali puteve ka prelazima na sjeveru Kosova

Srbi sa sjevera Kosova blokirali su danas puteve ka administrativnim prelazima na sjeveru Kosova, Jarinje i Brnjak, kako bi spriječili dolazak kosovskih carinika na te prelaze
64 pregleda 20 komentar(a)
barikade, Kosovo, Foto: Rojters
barikade, Kosovo, Foto: Rojters
Ažurirano: 24.01.2013. 11:58h

Na putu Kosovska Mitrovica-Raška u mjestu Rudare građani su betonskim kockama blokirali put ka Jarinju.

Saobraćaj se tamo odvija usporeno i ljudi na blokadi dozvoljavaju prolaz automobilima civila, kao i vozilima Euleksa i Kfora.

Prema riječima okupljenih, prolaz će biti onemogućen samo kosovskim carinicima.

Oko 11 sati blokiran je i put Kosovska Mitrovica-Ribarić u opštini Zubin Potok. Taj put vodi ka prelazu Brnjak. Srbi sa sjevera Kosova rekli su da strahuju da će dolaskom kosovskih carinika početi naplata dažbina i na prelazima Jarinje i Brnjak. Oni su naveli da ne žele da plaćaju dažbine Prištini ili u posebne fondove, već da žele da budu vraćeni u sistem Srbije.

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je u nedjelju za TV Most iz Zvečana da najnoviji dogovor u Briselu o naplati na prelazima predstavlja prvi korak ka autonomiji za zajednicu srpskih opština na Kosovu. Premijer je rekao da se na prelazima sa Kosovom neće plaćati carina već porez na dodatu vrijednost i akcize, kao i da će taj novac ići u poseban fond za razvoj sjevera Kosova, što je, prema njegovim riječima, prvi korak ka uspostavljanju autonomije za zajednicu srpskih opština na Kosovu.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je juče da je poseban fond već formiran, ali da će sredstva iz njega biti uključena u kosovski budžet.

Zakazan miting u Kosovskoj Mitrovici 30. januara

Čelnici lokalnih samouprava sa sjevera Kosova odlučili su danas da 30. januara u Kosovskoj Mitrovici pozovu građane na miting da bi poručili i Beogradu, i međunarodnoj zajednici da neće pristati da žive na nezavisnom Kosovu.

Skup na Trgu Šumadija počeće u 12 sati, rekao je predsjednik SO Zvečan Momčilo Gvozdić i dodao da očekuje veliki odziv građana.

"Dogovorili smo se da na mitingu govore predstavnici svih struktura - biće desetak govornika, a cilj je da se čuje volja svih građana, ne samo čelnika lokalnih samuoprava", rekao je Gvozdić. Dodao je da će s mitinga biti "upućena poruka čitavoj međunarodnoj zajednici o tome šta hoće narod sjevera Pokrajine, koji se više puta do sada oglašavao".

"Međunarodna zajednica i predstavnici naše države treba da uvaže volju naroda izrečenu na prošlogodišnjem referendumu, a to je da ne želimo da živimo na nezavisnom Kosovu", rekao je Gvozdić i izrazio očekivanje da će Beograd podržati takav stav.

Bonus video: