Ekonomist: Novi lideri Srbije zbunili svijet

Kada je Tomislav Nikolić postao predsjednik u maju i Ivica Dačić premijer u julu, nacionalisti u zemlji su bili oduševljeni, liberali razočarani...
71 komentar(a)
Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Aleksandar Vučić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 19.12.2012. 17:55h

Novi srpski lideri ponašaju se drugačije nego što su svi očekivali kada su došli na vlast, piše u komentaru britanski nedjeljnik Ekonomist.

Kada je Tomislav Nikolić postao predsjednik u maju i Ivica Dačić premijer u julu, nacionalisti u zemlji su bili oduševljeni, liberali razočarani, a ruski establišment zadovoljan, navodi list i dodaje da su svi očekivali da će dugogodišnji napori srpske vlade da se priključi Evropskoj uniji i približi NATO-u sada nazadovati.

Ali, kako se navodi u članku, ljudi na vlasti zbunjuju svojim postupcima.

Nikolić je 9. decembra zapalio svuheću u sinagogi u Beogradu za jevrejski praznik Hanuku i pred gostima, uključujući i vjerskog vođu muslimana u Srbiji, održao mali govor o toleranciji. "Izgleda da se profiliše nova politička persona", piše list i dodaje da se, za razliku od njegovog prethodnika Borisa Tadića, Nikolić izgleda uklapa u ulogu oca zemlje; "čoveka koji nekad daje nezgodne izjave, ali koji nije prijetnja".

Dačić poput Tačija

Dačić, bivši portparol stranke Slobodana Miloševića, po ocjeni nedjeljnika takođe je "iznenađujuće pomirljiv" i kao da mu je "novi najbolji prijatelj Hašim Tači, premijer Kosova, omražena figura u Srbiji".

Politički dijalog Srbije i Kosova, koji je pokrenula Evropska unija, prešao je na politički nivo i ostvaren je veći napredak nego što je iko očekivao, dodaje se u nedjeljniku i navodi da je 10. decembra krenuo saobraćaj preko prelaza. Takođe, u članku se ukazuje i na to da su nacionalisti i Srpska pravoslavna crkva ogorčeni zbog ovoga.

Kako navodi nedjeljnik, Dačić "dosta hrabro govori Srbima da je Kosovo izgubljeno i da treba postići sporazum koji će obezbijediti najbolju moguću budućnost za srpsku manjinu na Kosovu". Dačić ukazuje i na to da samo njegova vlada, koja ima nacionalističke zasluge, može to da uradi, piše list.

Vučić u kampanji hapšenja

Još "jedan čovek trenutka" je, po ocjeni "Ekonomista", Aleksandar Vučić, bivši Nikolićev stranački zamjenik. On je u svojstvu ministra odbrane u Americi posjetio Nacionalnu gardu u Ohaju, koja obučava i pomaže srpske vojnike, kod kuće vodi veliku kampanju protiv korupcije i 12. decembra uhapšeni su najpoznatiji srpski tajkun Miroslav Mišković i njegov sin, navodi list.

Iako je EU u decembru odložila određivanje početka zvaničnih pregovora sa Srbijom, Milica Delević, predsjednica skupštinskog odbora za evropske integracije, smatra da su izgledi za iduću godinu dobri, piše "Ekonomist".

Nedjeljnik još navodi da glavna opoziciona stranka, Demokratska stranka, posustaje i da je njenom novom lideru Draganu Đilasu, "popularnom gradonačelniku Beograda", potrebna podrška Dačićeve stranke ako želi da ostane gradonačelnik, a kaže da želi.

"Zbog toga je teško da bude istovremeno i najveći i najvjerodostojniji kritičar vlade", piše list.

Bonus video: