"Balkan je pun tempiranih bombi"

"Političari moraju da djeluju sada i ne treba paušalno pripisati odgovornost za ratne ekscese jednoj nacionalnoj grupi, a kamoli cijelom narodu"
62 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 11.12.2012. 20:51h

Austrijski publicista i komentator Pol Lendvai je u bečkom dnevniku Der Standard objavio komentar "Usamljenost Srbije", u kome piše o oslobađajućoj presudi generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču, te Ramušu Haradinaju, upozoravajući da je "Balkan pun tempiranih bombi, od Kosova i južne Srbije do Makedonije i Bosne", prenosi Tportal.hr.

"Oslobađajuća presuda Tribunala u Hagu za dvojicu hrvatskih generala i nakon toga oslobađanje bivšeg kosovskog premijera Ramuša Haradinaja u srbijanskoj su javnosti izazvali veliko ogorčenje. Iznenađujuće presude su, s druge strane, u Hrvatskoj i na Kosovu izazvale opšte oduševljenje", konstatuje Lendvai, napominjući i da su "poznati borci za ljudska prava poput Nataše Kandić iz Beograda i Žarka Puhovskog kritikovali osnovanost presuda, kao i okolnost da su dva suca bila preglasana od ostalih".

Lednvai se potom poziva na komentar objavljen u Njujork Tajmsu, čiji je autor Dejvid Harland, direktor Centra za humani dijalog i "Holanđanin koji je bio ekspert Ujedinjenih nacija u BiH od 1993. do 1998. te 2008. u Prištini".

Njujork Tajms: Prijatelji Zapada su oslobođeni, skoro svi Srbi su proglašeni krivima >>>

Harland je govorio o "selektivnoj pravdi" u Hagu, pozivajući se i na svoje iskustvo sa Balkana, na kome su "Srbi počinili najstrašnije zločine, ali nisu bili jedini, te nije preporučljivo ni korisno da sami snose svu odgovornost".

Stoga Lendvai napominje da se "u proteklim danima postignut napredak u dijalogu Srbije i Kosova ne može koristiti za prikrivanje urušene vjerodostojnosti Tribunala u Hagu".

Austrijski publicista smatra da će na Balkanu teško biti uspostaviti univerzalno tumačenja istorije i da već danas istraživanjem dokumenata i izvora nestaje "diferencirana slika" koja će za istoričare predstavljati "posao vijeka" kada se budu bavili Jugoslavijom, njenim raspadom i ratovima.

Austrijski publicista smatra da će na Balkanu teško biti uspostaviti univerzalno tumačenja istorije i da već danas istraživanjem dokumenata i izvora nestaje "diferencirana slika" koja će za istoričare predstavljati "posao vijeka" kada se budu bavili Jugoslavijom, njenim raspadom i ratovima

"Na Balkanu imamo više tempiranih bombi, od Kosova i južne Srbije do Makedonije i Bosne", navodi on i zaključuje da zato, ne samo pravnici, nego i političari EU, a najviše predstavnici političke klase na ovim prostorima, treba da za ozbiljno uzmu Harlandovo upozorenje o distribuciji odgovornosti za zločine.

Bonus video: