Hodžaj: Vrijeme da Srbija ugasi bezbjednosne službe na Kosovu

Ministar spoljnjih poslova Kosova Enver Hodžaj ocijenio je danas da je "posljednji trenutak" da Srbija rasformira bezbjednosne strukture na sjeveru Kosova.
4 komentar(a)
Enver Hodžaj, Foto: Kosovain.eu
Enver Hodžaj, Foto: Kosovain.eu
Ažurirano: 30.11.2012. 15:06h

"Posljednji je trenutak da počne rasformiranje paralelnih struktura policije i bezbjednosnih službi Srbije na sjeveru Kosova koje se direktno finansiraju i kontrolišu iz Beograda", kazao je Hodžaj novinarima. Kosovski ministar je naveo da funkcionisanje tih struktura negativno utiče na bezbjednosno stanje i predstavlja opasnost i prijetnju za stabilnost Kosova.

Prema njegovim riječima, premijeri Kosova i Srbije, Hašim Tači i Ivica Dačić razgovaraće ponovo u Briselu između 3. i 5. decembra. U Beogradu su zvaničnici rekli da očekuju da susret bude 4. decembra. Konačnu odluku o datumu sastanka će, uz prethodnu saglasnost dvojice premijera, donijeti visoka predstavnica EU za spoljnju politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

Prema Hodžaju, test dijaloga biće ostvarivanje sporazuma o integrisanom upravljanju granicama/prelazima pa očekuje da će se početkom decembra učiniti konkretan pomak po tom pitanju. Hodžaj je najavio da će se na sastanku Tači-Dačić razgovarati i o novim tenzijama na sjeveru Kosova.

Bonus video: