U Srbiji 30.000 Crnogoraca manje nego 2002.

Mihailo Terzić tvrdi da srpska država nije prihvatila postojanje crnogorske nacije, dodajući da je njihova asimilatorska politika ozakonjena u Zakonu o Srbima u regionu
86 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2012. 16:00h

U Srbiji živi 38.527 Crnogoraca, pokazali su rezultati popisa iz 2011. što je 44,2 odsto manje nego 2002.

Republički zavod za statistiku objavio je konačne rezultate prošlogodišnjeg Popisa stanovništva u Srbiji o nacionalnoj pripadnosti po opštinama i gradovima.

"Od 7.186.862 stanovnika Srbije, Crnogoraca ima 38.527, što čini 0,54 odsto od ukupnog broja stanovnika. U odnosu na rezultate popisa iz 2002. kada je bilo 69.049 pripadnika crnogorske zajednice, ostvaren je pad od 30.522 ili 44,2 odsto", saopšteno je iz Crnogorske partije (CP).

"Najviše Crnogoraca ima u Vrbasu (17,5% od ukupnog broja stanovnika opštine), zatim u Malom Iđošu (16,3%) i Kuli (10,1%)", naveli su iz Crnogorske partije

Navodi se da je najveći pad, više od 50 odsto, ostvaren u Beogradu, dok je najveća koncentracija u tri geografski spojene opštine u Vojvodini, u Vrbasu, Kuli i Malom Iđošu, gdje živi 13.643 pripadnika crnogorske zajednice, što čini više od 35 odsto od ukupnog broja svih Crnogoraca u Srbiji.

"Procentualno po opštinama, najviše Crnogoraca ima u Vrbasu (17,5 odsto od ukupnog broja stanovnika opštine), zatim u Malom Iđošu (16,3 odsto) i Kuli (10,1 odsto)", naveli su iz CP.

Više od jedan odsto Crnogoraca ima u opštinama Novi Sad, Bačka Topola, Kladovo i Medveđa.

"Specifičnost crnogorske zajednice u Srbiji je i široka disperzija prisutnosti na cijeloj teritoriji države, statistički se jedino ne pojavljuju u opštinama Malo Crniće i Crna Trava", kaže se u saopštenju.

Prosječna starost Crnogoraca u Srbiji je 46,46 godina, a polnu strukutru čini 55 odsto muškaraca i 45 odsto žena.

Stevović: Srbija vrši asimilaciju Crnogoraca

Naglašen proces asimilacije doveo je do značajnog smanjenja broja Crnogoraca u Srbiji, smatra predsjednik Crnogorske partije Nenad Stevović.

On je kazao je da je u odnosu na druge države iz regiona i dijasporu, crnogorska zajednica u Srbiji u specifičnom položaju zbog, kako je naveo, kompleksnosti odnosa Crne Gore i Srbije.

“Zabrinjava da često važni subjekti društvenog , kulturnog i političkog života u Srbiji negiraju postojanje crnogorske nacije i jezika"

“I zbog, nekad više ili manje, ali uvijek prisutne imperijalane hegemonistike Beograda usmjerene prema Crnoj Gori. Zato treba prihvatiti kao realnost da u Srbiji ima više onih okviru naše zajednice koji ne razumijaju pozitivno po pitanju crnogorskog nacionalnog identiteta”, rekao je on agenciji MINA.

Rezultati popisa stanovništva pokazali su da u Srbiji živi 38.527 Crnogoraca, što je 44,2 odsto manje nego 2002. godine.

Stevović je kazao da crnogorska zajednica u Srbiji formalno ima status nacionalne manjine, ali da suštinski nije u mogućnosti da koristi prava koja im taj status omogućava.

Prema njegovim riječima, pojedine državne institucije izbjegavaju izvršenje ustavnih i zakonskih obaveza, a to se posebno odnosi na formiranje Nacionalnog savjeta Crnogorske zajednice i u vezi sa uvođenjem crnogorskog jezika u službenu upotrebu u opštinama Vrbas i Kula.

“Zabrinjava da često važni subjekti društvenog , kulturnog i političkog života u Srbiji negiraju postojanje crnogorske nacije i jezika. Sve to uz naglašenu etničku mimikriju naglašava proces asimilacije crnogorske zajednice, tako da su rezultati prošlogodišnjeg popisa potpuno realni i pokazuju pravo stanje”, smatra Stevović.

On je kazao da očekuje da će Vlada Crne Gore u buduće posveti više pažnje crnogorskoj zajednici u Srbiji i dijaspori uopšte, i da će prepoznati svoju potrebu i obavezu da pomogne da se sačuva njen identitet “od galopirajuće asimilacije kojoj je izložena.”

“Popisi održani u Srbiji i Crnoj Gori nakon referendma i obnovljenih nezavisnosti pokazuju realno stanje to je resetovanje i stvari dolaze na svoje mjesto. Iz ugla Crnogoraca u Srbiji - 38 hiljada nije mali broj, već realan i treba se potruditi da se on očuva a da građani sačuvaju svoj izvorni identitet”, smatra Stevović.

Terzić: U Srbiji je najisplativije za Crnogorce da budu anticrnogorci

“Ali se umiješala politika koja je razbila crnogorsku dijasporu u Srbiji, jer je cilj da se svede na udruženje zavičajnih Crnogoraca a da nema nacionalnih”, kaže Terzić

Predsjednik Cnogorske nacionalne zajednice u Srbiji Mihailo Terzić kazao je da rezultati popisa nijesu slučajni, već tendencija od 1981. godine.

"Tada je bilo oko 147 hiljada Crnogoraca, 1991. godine 118 hiljada, pa 2002. godine 69 a sada 38 hiljada. Dakle trend pada Crnogoraca nacionalno opredijeljenih pada sa stvaranjem državnotvorne i nacionalne svijesti u Crnoj Gori ”, smatra on.

Terzić je kazao da nema mehanizama za provjeru validnosti rezultat i da se zato moraju prihvatiti.

Prema njegovim riječima, Crnogorska nacionalna zajednica godinama upozorava da je u Srbiji na djelu strategija kontinuiranog procesa asimilacije Crnogoraca i pritisaka da se oni oderknu svog nacionalnog identiteta u korist identifkacije sa srpstvom, kao političkim mitom.

“Koji se nameće duže od vijeka i koji kod Crnogoraca stvara deformisani ego. U Srbiji je najisplativije za Crnogorce da budu anticrnogorci. Oni koji su odustali od crnogorskog identiteta oni su najčešće u funkciji velikosrpskog”, kazao je on.

Terzić je podsjetio da niko od srpskih čelnika, ni duhovna ni političa elita, nijesu prihvatili postojanje crnogorske nacije, dodajući da je njihova asimilatorska politika ozakonjena u Zakonu o Srbima u regionu.

On je ukazao na razbijanje crnogorskog nacionalnog korpusa u Srbiji “subverzivnim metodama na etničke grupe koje se bave populističko-folkolornim posebnostima crnogorske nacije i na zavičajne Crnogorce”.

Terzić je ocijenio da je pasivnost države Crne Gore po tom pitanju nerazumljiva.

“Ovi podaci su trebali davno da ih zabrinu. I na prošlim popisima imali smo drastičan pad, od 1,52 došli smo na 0,54 u odnosu na broj stanovnika u Srbiji. Identitetsko pitanje Crnogoraca u Srbiji je i pitanje identiteta Crnogoraca u Crnoj Gori i pitanje njene državnosti”, smatra on.

Terzić je dodao da se povećanje Srba u Crnoj Gori pokalapa sa parolom i politikom “Što manje Crnogoraca u Srbiji a što više Sraba u Crnoj Gori”.

“Nek svak pročita Zakon o Srbima u regionu i biće mu jasno. Srbija je opredijelila koje su srpske zemlje i rod i ona u tim zemljama Srbe pomaže i radi da ih bude više, a manje Crnogoraca.

Države koje rade na promociji svog nacionalnoig identiteta i suvereniteta imaju uspjeh a one koje ništa ne rade imaju i loše rezultate “, kazao je on.

Terzić smatra da je osim države za takav trend kriva i dijaspora.

“Ali se umiješala politika koja je razbila crnogorsku dijasporu u Srbiji, jer je cilj da se svede na udruženje zavičajnih Crnogoraca a da nema nacionalnih”, zaključio je on.

Galerija

Bonus video: