Nove optužnice za “Oluju”

Vukčević je rekao da se istražuju zločini počinjeni u Kijanima kod Gračaca, u Malom Alanu na Velebitu, Dvoru na Uni...
54 pregleda 70 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2012. 21:23h

Tužilaštvo Srbije za ratne zločine, nakon pravosnažnih presuda hrvatskim generalima u Hagu aktivirati predmete za zločine počinjene u akciji “Oluja” i otvoriti šest novih slučajeva na osnovu dokaza koje posjeduje, najavio je državni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Tužilaštvo će, takođe, od Haškog tužilaštva tražiti da mu dostavi dokaze iz predmeta protiv hrvatskih generala Anta Gotovine i Mladena Markača, koji su oslobođeni optužbi za zločine u “Oluji” drugostepenom presudom Haškog tribunala.

Vukčević je televiziji B92 rekao da se istražuju zločini počinjeni u Kijanima kod Gračaca, u Malom Alanu na Velebitu, Dvoru na Uni, Gospiću, Petrinji i Vrginmostu, u kojima je ubijeno najmanje 65 Srba.

Istakao je da Tužilaštvo za ratne zločine nije pokrenulo te istrage jer je nezadovoljno oslobađajućom presudom Gotovini i Markaču, nego zato što je tužilaštvo moralo da sačeka pravosnažnost presude u Hagu, pošto taj sud ima prednost u pokretanju postupaka u odnosu na srpsko tužilastvo.

„Počinjemo tamo gdje smo stali. Mi već vodimo na šest lokacija, vezano za 'Oluju', predistražne postupke. Saslušali smo veliki broj svjedoka, zajedno sa Veritasom. Takođe smo saslušavali svjedoke vezano za 'Bljesak'“, rekao je Vukčević.

Zločini počinjeni na području Gospića tokom “Oluje” i nakon nje bili su i predmet optužnice protiv Gotovine i Markača, ali nijedna žrtva navedena kao ubijena ili nestala nije uključena u tu optužnicu, naveo je B92.

Vukčević je istakao da su dokazi izvedeni na prvostepenom suđenju (kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora) relevantni i mogu da doprinesu utvrđivanju istine u zločinima izvršenim tokom “Oluje”, koje nije razmatrao Haški tribunal.

On je rekao da je u slučaju hrvatskih generala u Haškom tribunalu napravljen propust, jer nisu pribavljeni „topnički dnevnici“, u kojima su bili artiljerijski izvještaji u kojima su bili navedeni ciljevi hrvatske vojske.

Vukčević je istakao da su dokazi izvedeni na prvostepenom suđenju (kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora) relevantni

Tužilac je ocijenio da je drugostepena presuda hrvatskim generalima kompromitujuća za sam Haški tribunal jer će sa istorijskog aspekta pravde i pravičnosti sve što je Tribunal radio pasti u vodu.

Vukčević je rekao da nije znao kakva će biti presuda, ali da je očekivao da će „pasti“ zajednički zločinački poduhvat koji bi ukaljao Hrvatsku kao državu, međutim, da je mislio da će bar neko odgovarati po komandnoj odgovornosti.

„Ovako je dat legitimitet 'Oluji'“, rekao je Vukčević.

Saradnja sa hrvatskim Tužilaštvom za ratne zločine do sada je bila „sjajna“, ali ne zna kako će se ona dalje odvijati, rekao je tužilac.

Povodom najave iz Srbije, hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić izjavila je da Srbija „može da odluči šta god hoće“, dodajući da je „odluka međunarodnog suda definitivna odluka i nema dalje“, prenijela je agencija Hina.

Ministar branitelja Predrag Matić je izjavio da Hrvatska ne poriče da su se tokom i nakon operacije “Oluja” dogodile stvari „na koje nismo ponosni“.

„Mi želimo procesuirati te stvari i - cio svijet promoviše individualizaciju krivice, pa tako i mi. Gotovina i Markač ne mogu odgovarati za nešto što nisu počinili“", rekao je Matić.

Ministar obrane Ante Kotromanović je nakon sjednice vlade rekao da su Gotovina i Markač pravosnažno oslobođeni i da nemaju čega da se boje, a u pogledu mogućih optužnica iz Srbije kratko je kazao: „Neka dođu“.

Gotovina i Markač ne mogu dobiti zatvorske kazne

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je juče da je razočaran oslobađajućom presudom koju je žalbeno vijeće suda prošlog petka izreklo hrvatskim generalima.

„Tužilaštvo je razočarano ishodom presude koja poništava presudu koju su protiv Gotovine i Markača jednoglasno donijela trojica sudija pretresnog vijeća. Svjesni smo da oni koji su doživjeli zločinepovezane s operacijom 'Oluja' nisu zadovoljni ishodom i osjećaju da njihove patnje nisu priznate“, prenijela je agencija Beta sadržaj Bramercove izjave. Navodi se i da će „kao i u svim predmetima, ako potrebni uslovi budu ispunjeni, tužilaštvo razmisliti o postupku preispitivanja presude“.

Bramercov savjetnik Frederik Svinen izjavio je ranije juče za RTS da Tužilastvo neće tražiti reviziju odluke Apelacionog vijeća. Prema njegovim riječima, za Tribunal nema narednog koraka, jer je konačna odluka donijeta. „Kada pogledate na bilo koju odluku pitanje je šta tu može da uradi. U teoriji postoji - preispitivanje, obje strane mogu da zatraže reviziju odluke, ako se pojave nove činjenice koje nisu bile na raspolaganju tokom procesa, to postoji kao mogućnost u teoriji, ali mi u ovom trenutku ne planiramo to da uradimo”, kazao je Svinen.

Tužilac Vukčević je, gostujući u emisiji „Upitnik“ na RTS-u, rekao da i u slučaju pokretanja revizije postupka, Gotovina i Markač ne bi mogli da budu osuđeni na kazne zatvora. „Kada bi, recimo, bili pronađeni 'topnički dnevnici', revizija bi bila moguća, ali koliko su meni poznata pravila Haškog tribunala, Gotovina i Markač u tom postuku ne bi mogli da budu osuđeni na kazne zatvora, već bi se samo moglo konstatovati da je povrijeđeno pravo“, kazao je Vukčević.

Galerija

Bonus video: