Čeku: Dočekaćemo Haradinaja kao što su Hrvati Gotovinu i Markača

"Svaka druga odluka (osim oslobađanja) biće nepravedna", ocijenio je Čeku za Radio-televiziju Kosova
50 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2012. 15:01h

Ministar bezbjednosnih snaga Kosova Agim Čeku izjavio je danas za Radio-televiziju Kosova (RTK) da će se i Ramušu Haradinaju prirediti doček kakav su u Hrvatskoj organizovani generalima Antu Gotovini i Mladenu Markaču, kada 29. novembra, kako je rekao, bude oslobođen svih optužbi.

Haški tribunal je najavio da će 29. novembra biti objelodanjena odluka u predmetu protiv Ramuša Haradinaja, Idriza Baljaja i Ljaha Brahimaja, koji su u prvostepenom postupku, okončanom 3. aprila 2008. godine, oslobođeni svih optužbi.

Međutim, drugostepeno vijeće, prvi put u istoriji Haškog tribunala, odlučilo je da se ponovi suđenje po nekim od tačaka optužnice.

"Svaka druga odluka (osim oslobađanja) biće nepravedna", ocijenio je Čeku za RTK.

Haradinaj u sudnici Haškog tribunala

I Ahmet Isufi, potpredsjednik Haradinajeve stranke Alijansa za budućnost Kosova, vjeruje da će Haradinaj biti oslobođen svih optužbi.

"On će biti na Kosovu, slobodan kao i svaki drugi građanin Kosova koji je doprinio tome da zemlja bude slobodna", kazao je Isufi.

I saborci Haradinaja iz operativne zone bivše OVK za Metohiju (Dukađina) duboko vjeruju da će njihov komandant i bivši premijer Kosova biti proglašen nevinim po svim tačkama optužnice.

Galerija

Bonus video: