Gardijan: Presudom skinuta odgovornost s Tuđmanovog režima

Tuđmanov režim sada je oslobođen optužbi. Rezultat toga je radost u Zagrebu i gorčina u Beogradu
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.11.2012. 09:05h

Oslobađajuća presuda dvojice hrvatskih generala na Žalbenom vijeću u Hagu skida odgovornost s režima Franja Tuđmana iz 90-ih i ima ogroman značaj za međunarodno pravo, piše danas britanski list Gardijan (Guardian) na svojoj internet stranici.

U skoro 20 godina sakupljanja dokaza o događajima u balkanskim ratovima Haški tribunal izrekao je nekoliko presuda koje oblikuju savremeno međunarodno pravo i formiraju identitete zemalja koje su nastale iz bivše Jugoslavije, piše u komentaru presude. Najveća takva presuda je da su Srbi počinili genocid u Srebrenici 1995, a istorijski bitna odluka je da je silovanje ratni zločin i da je bio instrument srpskog terora protiv civila.

Uspješna žalba dvojice hrvatskih generala, ućiće u istoriju kao treća takva presuda, ocjenjuje Gardijanov urednik za Evropu.

Do danas operacija "Oluja" - vojna ofanziva u avgustu 1995. kojom je okončan rat sa Srbima i kojoj je Hrvatska donijela pobjedu i nezavisnost - bila je označena kao ratni zločin. Mit o osnivanju Hrvatske državnosti je time bio ukaljan, navodi se u tekstu.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je generale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za progon srpskog stanovništva iz Kninske krajine 1995, ponisstivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine zatvora, a Markač na 18 godina zatvora.

Na suđenju Gotovini nije bilo odlučivano samo o sudbini jednog čovjeka, navodi Gardijan i dodaje da je prvostepenom presudom inkriminisan cijeli režim predsjednika Franja Tuđmana iz 90-ih i uništen hirvatski mit o njenom osnivanju, njen oslobodilački rat.

Suđenje Gotovini bilo je svojevrsno suđenje Tuđmanovom režimu, navodi se u tekstu. U presudi je takođe rečeno da je taj isti režim namjerno planirao sistematsku kampanju terora i nasilja s ciljem da se Hrvatska oslobodi od srpske manjne, što je izazvalo da iz Hrvatske pobjegne do 200.000 Srba. Odluka apelacionog suda to sve radikalno mijenja. Sudije apelacionog vijecha sada su presudile da hrvatsko granatiranje četiri grada koje su držali Srbi u Dalmaciji nije bilo nezakonito, a pošto su to ustanovili zaključili su da nije bilo ni planirane deporatcije srpske manjine i da nije bilo združenog kriminalnog poduhovata ili političke zavjere rukovodstva koje je hladnokrvno planiralo etnički pogrom, navodi se u tekstu.

Na prvom suđenju Tuđmanov režim je bio inkriminisan, sada je oslobođen optužbi. Rezultat toga je radost u Zagrebu i gorčina u Beogradu.

Takođe je bilo gorčine kod dvojice sudija od pet u sudskom vijeću koji se nisu složili s odlukom. Argumenti će nastaviti da se iznose, ali je malo vjerovatno da će biti druge presude koja će ukinuti ovu, što će dozvoliti Hrvatskoj da kaže da su Srbe pobijedili na fer i pošten način, zaključuje se u tekstu.

Galerija

Bonus video: