na slobodi

Josipović zahvalio Gotovini i Markaču: Bili ste borci u ratu, žrtve u miru

Gotovina i Markač oslobođeni su optužbi za ratne zločine nad Srbima za vrijeme i poslije "Oluje"
123 pregleda 506 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2019. 22:17h

Generali Ante Gotovina i Mladen Markač, koje je Žalbeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo po svim tačkama optužnice, sletjeli su prije nekoliko minuta na zagrebački aerodrom Pleso.

Na zagrebačkom aerodromu dočekao ih je premijer Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik sabora Hrvatske Josip Leko, kao i veliki broj drugih građana.

Gotovina i Markač bili su optuženi za ratne zločine nad Srbima za vrijeme i poslije "Oluje" - progone, deportacije, nečovječno postupanje, ubistva, pljačku javne i privatne imovine i bezobzirno razaranje gradova i sela.

"Ovo je naša zajednička pobjeda. Bila je ratna Oluja, a ovo je bila pravna oluja. Ovo je tačka na "i". Rat pripada istoriji, okrenimo se budućnosti svi zajedno", rekao je Gotovina na zagrebačkom Trgu bana Jelačića, prekidan skandiranjem "Ante, Ante".

Gotovina je zahvalio svim državnim institucijama, posebno istaknuvši predsjednika Hrvatske i predsjednika Vlade, kao i ministre odbrane i pravosuđa. Na pominjanje predsjednika i premijera okupljeni su zviždali.

"Budućnost je pred nama, u našim rukama, i mi smo svi zajedno. Hvala vam i srećno", dodao je Gotovina.

Mladen Markač i Ante Gotovina

Po dolasku kući, poslije osam godina pritvora u Hagu, general hrvatske vojske Mladen Markač se zahvalio svima koji su bili uz njih kad je bilo najteže.

"U srcu sam uvijek nosio svoju domovinu, znao sam da nisam sam i bilo mi je mnogo lakše. Znao sam da nije bilo zločinačkog poduhvata. Srećan sam da će ubuduće svaki Hrvat, bilo gdje u svijetu, reći da imamo hrvatsku domovinu i oslobodili smo je bez ikakve mrlje. Izvojevali smo prekrasnu pobjedu koja ulazi u svjetske anale pobjeda, Hrvatska je slobodna", poručio je Markač.

Slavlje u Zagrebu sa slikom Gotovine i Markača

On je naglasio da je Hrvatska stvorila oružanu silu koja je pobijedila agresora.

Predsjednik suda u Hagu Teodor Meron je naredio da se generali odmah puste na slobodu, i oni su kako javljaju hrvatski mediji već izašli iz zatvora u Sheveningenu.

Gotovina je u prvostepenom postupku pred Haškim sudom 15. aprila 2011. godine osuđen na 24 godine zatvora, Markač na 18 godina, dok je general Ivan Čermak, oslobođen krivice i Tužilaštvo na tu odluku nije uložilo žalbu.

Gotovina je u vrijeme "Oluje" bio komandant Zbornog područja Split, a Markač Specijalne policije.

Suđenje za "Oluju" počelo je 11. marta 2008. zbog ratnih zločina iz avgusta 1995. godine.

Josipović: Zadužili ste Hrvatsku

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović primio je Gotovinu i Markača kojima je zahvalio na svemu.

"Bili ste borci u ratu, žrtve u miru. Nosili ste teret tuđeg zločina i tuđe greške", rekao je Josipovich dvojici oslobođenih generala.

On je rekao da je danas lijep dan za Hrvatsku, jer je dobijena i sudska presuda da je "pobijedilo pravo i pravda i da generali nisu krivi za zločine koji su im stavljani na teret".

Uz to, dodao je on, dokazano je da nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata.

Josipović je posebno pohvalio govore Gotovine i Markača po dolasku u Zagreb, na Trgu bana Jelačića u kojima su "pogledali u budućnost i kazali da treba ići naprijed".

"Ova vrata su vam širom otvorena, jer ste zadužili Hrvatsku", rekao je hrvatski predsjednik.

Euforija u gradovima

Na trgu u Zagrebu uživo pratili izricanje presude, poslije čega je došlo do opšte euforije.

Oko 7 hiljada okupljenih je skandiralo "Ante, Ante", "Hrvatska, Hrvatska", "Vukovar, Vukovar", mahali zastavama i pjevali "Zovi samo zovi, svi će sokolovi za te život dati".

Jedan od organizatora skupa, predsjednik Udruženja specijalne policije Josip Klem, rekao da posebno treba zahvaliti Crkvi koja je jedina vjerovala u nevinost generala.

U drugim gradovima se pjevaju "domoljubne pjesme" i održavaju javne molitve.

Galerija