Srbija: Uhapšeni funkcioneri Đinđićeve vlade

Istraga protiv nekadašnjeg šefa kabineta premijera Srbije Zorana Đinđića (Kolesara), kao i protiv Križana, Jakovljevića i Januševića pokrenuta je u aprilu 2004.
666 pregleda 0 komentar(a)
Nemanja Kolesar, Zoran Janjušević, Foto: Blic
Nemanja Kolesar, Zoran Janjušević, Foto: Blic
Ažurirano: 01.11.2012. 16:25h

Pavle Miljković (50), direktor preduzeća "Kargo logistički centar brodogradilišta Beograd" i Zoran Janjušević (49), specijalni savjetnik u tom preduzeću, uhapšeni su jutros zbog sumnje da su počilini krivično djelo zloupotrebe službenog položaja, javlja beogradski dnevni list "Blic".

Miljković se sumnjiči da je od 1. januara 2006. do 1. januara 2010. godine, uz podstrijekivanje Janjuševića, davao naloge finansijskoj službi da odobrava plaćanja na teret ovog preduzeća za radove koji su izvršeni na kući u Tolstojevoj ulici broj 7 u Beogradu, čiji je vlasnik Janjušević.

Time je pomentom preduzeću napravljena šteta od 800.000 eura.

Viši sud u Beogradu obustavio je 2010. istragu protiv Janjuševića, Kolesara i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrijebili službeni položaj u vezi s privatizacijom fabrike cementa "Novi Popovac"

Viši sud u Beogradu obustavio je u decembru 2010. godine istragu protiv Zorana Janjuševića, Nemanje Kolesara i još dvojice osumnjičenih da su zloupotrijebili službeni položaj u vezi s privatizacijom fabrike cementa "Novi Popovac" kod Paraćina.

Istraga protiv Kolesara, Janjuševića, Darka Križana i Miroljuba Jakovljevića vođena je pet i po godina i okončana krajem prošle godine, kad je predmet proslijeđen tužilaštvu na odluku.

Istraga protiv nekadašnjeg šefa kabineta premijera Srbije Zorana Đinđića (Kolesara), kao i protiv Križana, Jakovljevića i Januševića pokrenuta je u aprilu 2004. godine.

U vrijeme raspisivanja tendera za prodaju Cementare, predsjednik Upravnog odbora bio je Kolesar, a direktor Križan. Jakovljević je bio direktor firme "MCS group", a Janjušević visoki funkcioner Vlade Srbije.

U zvaničnim dokumentima je navedeno da je istraga bila pokrenuta zbog sumnje za zloupotrebu službenog položaja.

Švajcarska kompanija je, kako se ističe, "u nekoliko navrata" uplatila oko 2.000.000 dolara na račun firme "Majron Sejls limited" sa Sejšelskih ostrva, čiji je vlasnik Janjušević.

Sa tog računa 355.000 dolara prebačeno je, kako se tvrdi, na privatni račun Kolesara, zatim 250.000 na Križanov i 860.000 na račun Jakovljevića.

Preostali iznos je završio na "nerizidentijalnom" računu firme "Majron Sejls limited".

Bonus video: