Hrvati ustali: Izdali ste socijaldemokrate i vodite neoliberalnu politku

Protiv vladinih mjera štednje je glavnim ulicama šetalo po nekim procjenama i 10 hiljada ljudi
3 komentar(a)
Ažurirano: 11.10.2012. 16:01h

Masovne demonstracije više hiljada radnika iznenadile su sve u Zagrebu.

Protiv vladinih mjera štednje je glavnim ulicama šetalo po nekim procjenama i 10 hiljada ljudi.

Organizatori su poručili da je "sada jasno da je nakon Grčke i Španije i u Hrvatskoj moguće masovno okupljanje". Jedan od razloga za protest je raskidanje kolektivnih ugovora u javnom sektoru.

"Hrvatska nije Španija, ni Grčka, hrvatska javna potrošnja najmanja je u Evropi. U skandinavskim zemljama se sto godina uređivala demokratija, red ulice, red pregovora. Hrvati nisu skloni izlasku na ulicu, čekaju da drugi riješe njihove probleme. Ali dođite i sljedeći put, pripremićemo im štrajk", najavio je jedan od lidera protesta Vilim Ribić, prenosi "Večernji".

Na čelu kolone bio je transparent "Izdali ste".

"Za tri godine odrekli smo se milijardi kuna naših prava, a da li se zbog toga otvorilo jedno radno mjesto? Ko je profitirao? Radnik nije. Već četiri godine smo u krizi, ništa se ne dešava, a najavljuju deceniju stagnacije. To znači da ćemo imati bijedne penzije, a djeca neće moći da nam pomažu jer neće imati posla. Mladi ljudi sa fakultetima će zaboravljati svoja znanja i to će biti uništene generacije i demografska katastrofa", rekao je Ribić.

Lideri sindikata oštro su kritikovali vladu koju predvodi Socijaldemokratska partija (SDP), ocjenjujući da je ta stranka izdala socijaldemokratiju i da vodi neoliberalnu politiku.

"Smanjuju nam se plate, režu prava, ucjenjuju nas, pokušavaju slomiti", poručuju sindikati.

Galerija

Bonus video: