Dežer: Parada nije uslov za evropske integracije

Evropska unija je zabrinuta što se u Srbiji po drugi put iz bezbjednosnih razloga otkazuje Parada ponosa, ali održavanje te manifestacije nije uslov za dalje evropske integracije, izjavio je danas šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer
3 komentar(a)
Vensan Dežer, Foto: Beta
Vensan Dežer, Foto: Beta
Ažurirano: 04.10.2012. 12:03h

"Zabrinjavaju nas signali koje šalju oni koji prijete nasiljem, jer su oni, u stvari, uspjeli u svojoj namjeri, mislim da društvo u to treba da se zagleda", kazao je Dežer novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da je društveni problem, ako jedna grupa može prijetnjama i pominjanjem nasilja da nadglasa druge u ostvarenju svog prava.

"Danas su to LGBT prava, sjutra mogu biti prava manjina ili neka druga, nije dobro da se promoviše nasilje, umjesto dijaloga i tolerancije", kazao je Dežer.

Upitan da li je održavanje Parade ponosa ulov za evropske integracije Srbije Dežer je rekao da "nije jedan događaj koji govori o ljudskim pravima, uslov". On je dodao da je ranije i u Hrvatskoj bilo problema u vezi sa održavanjem Parade ponosa, a da je danas u Hrvatskoj moguće održati tu manifastaciju bez prijetnji i nasilja i izrazio uvjerenje da to na isti način i u Srbiji može da se uradi.

Dežar je izrazio nadu da će Srbija napredovati i možda sljedeće godine izbjeći ovu situaciju.

Šefica kancelarije Savjeta Evrope u Beogradu Antje Rotemund je takođe napomenula da Parada ponosa nije uslov, ali da je za demokratiju sloboda izražavanja veoma važan dio.

"Imamo osjećaj da vlasti nisu dovoljno uradile da se održi Parada ponosa",istakla je ona.

Rotemund je ocijenila da jučerašnja kontroverzna izložba švedske umjetnice Elizabet Olson Valin nije pomogla atmosferi pripreme parade. "Nisam bila na jučerašnjoj izložbi, ali razumijem slike koje mogu da provociraju. Religijski elementi nisu pomogli atmosferi pripreme parade", kazala je ona.

Komesarka UN pozvala vlasti da omoguće Paradu ponosa

Visoka komesarka UN za ljudska prava Navi Pilaj pozvala je danas srpske vlasti da se suprostave predrasudama i da omoguće održavanje Parade ponosa.

Pilaj je, kako je saopšteno, izrazila žaljenje zbog odluke srpskih vlasti da zabrani održavanje Parade ponosa i svih drugih skupova zakazanih za subotu, 6. oktobar.

Ona je pozvala vlasti da omoguće da parada pripadnika LGBT populacije bude ponovo zakazana, umjesto da im se uskraćuju osnovna prava.

Pilaj je rekla da zabrana parade, kao odgovor na "nasilne napade na ranjivu zajednicu", predstavlja dodatno kršenje osnovnih ljudskih prava.

"Države treba da se suprostave predrasudama, a ne da im podliježu", izjavila je Pilaj.

File žali zbog neodržavanja Parade ponosa

Evropski komesar Štefan File je izrazio žaljenje što su vlasti u Beogradu "navodeći bezbjednosne razloge" već drugi put zabranile održavanje Parade ponosa i zatražio da se garantuje sloboda takvog okupljanja i kazne ekstremisti koji to ugrožavaju.

To je danas, u Briselu, saopštio Fileov portparol Peter Stano.

On je podvukao da je "Evropska komisija snažno privržena vrijednostima utvrđenim u ugovorima o EU, Povelji o osnovnim pravima, posebno kad su u pitanju ljudska prava, i slobode, uključujući slobodu okupljanja, izražavanja i nediskriminaciju na osnovi pola, rasnog ili etničkog porijekla, vjere, uvjerenja, seksualnog opredjeljenja, smanjenih sposobnosti ili starosnog doba".

Kao komesar zadužen za politiku prijema novih članica u EU, Štefan File je "posebno predan tome da od zemalja kandidata za članstvo traži puno upražnjavanje pomenutih vrijednosti", istakao je Stano.

Jer su to, dodao je, "ključni temelji na kojima počiva evropski projekat".

"Komesar File snažno osuđuje zastrašivanja i prijetnje ekstremističkih organizacija u Srbiji organizatorima i Paradi i žali zbog toga što su te prijetnje ocijenjene kao dovoljne da opravdaju zabranu Parade iz razloga bezbjednosti", rekao je Fileov predstavnik za štampu.

Stano je naznačio i da je evropski komesar za proširenje posljednjih dana pomno pratio razvoj događa s tim u vezi i bio u kontaktu s Delegacijom EK u Beogradu, članovima Evropskog parlamenta i visokom predstavnicom EU Ketrin Ešton.

Bonus video: