Srbi u Americi podnijeli tužbu zbog "Oluje"

Sud u Čikagu prihvatio je tužbu koju su protiv protiv američke kompanije "Military Professional Resources Inc." (MPRI) podnijele srpske organizacije u SAD "Žrtve genocida u Krajini" i "Srpski krajiški sabor"
4 komentar(a)
Ažurirano: 07.09.2012. 15:22h

Srbi u Americi tuže MPRI za učešće u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine, a u tužbi se navodi da je ova agencija vršila obuku hrvatske vojske koja je izvela akciju "Oluja" i da je direktno i učestvovala u toj operaciji, piše "Slobodna Dalmacija".

Uz tužbu, sudu je dostavljen i ugovor između MPRI i Hrvatske o obuci hrvatskih oficira i vojnika.

Sudija Ruben Kastiljo iz federalnog suda u Čikagu proglasio je državu Ilinois nadležnom za suđenje s obzirom da MPRI ima svoje filijale i poslove u toj državi, a Srbi iz Hrvatske koji su podnijeli tužbu žive u Čikagu, Milvokiju, Rokfordu i okolnim mjestima.

Po riječima predstavnika MPRI, sud se proglasio nadležnim i to samo znači da će se voditi postupak, ali da tužba koju su podnijeli Srbi iz bivše Krajine, nema ozbiljnog uporišta.

List piše da je dotični predstavnik 90-ih godina radio u kancelariji kompanije u BiH, ali da je želio da ostane neimenovan jer nije ovlašćen da javno nastupa u njeno ime.

Srpske organizacije su u tužbi navele da od MPRI traže 10 milijardi dolara, odnosno 25.000 za svakog od 200.000 izbjeglih Srba, tvrdeći da je MPRI obučavao oficire HV za izvođenje "Oluje", pa je tako jednako odgovoran za etničko čišćenje, palež i ubijanja na tom području.

"MPRI nije nikakva tajna organizacija, niti obavlja prljave poslove za američku vladu, kako navode neki srpski mediji. MPRI globalno pruža široki spektar usluga u vojnim pitanjima, kako privatnim tako i javnim subjektima", ističe, međutim, njihov predstavnik.

Jedan od najvećih korisnika usluga MPRI je američko Ministarstvo odbrane.

Kompanija koja je osnovana 1987. i na čijem su čelu penzionisani američki oficiri ima 25 sjedišta u različitim saveznim državama u SAD-u i sarađuje s preko 40 zemalja svijeta, s glavnim kancelarijama u Avganistanu, BiH, Njemačkoj, Iraku, Koreji i Kuvajtu.

Sagovornik "Slobodne Dalmacije" priznaje da je MPRI 1994. sarađivao s HV ali ne vidi u tome kršenje UN-ovog embarga na naoružavanje Hrvatske.

"Mi ne naoružavamo, naša misija je obučavanje kroz proces integrisanog treninga, s ciljem da se korisnici poduče kako da organizuju logističku podršku, kako odabrati kadrove za svoje vojne misije, pružamo i intelektualni servis s ciljem razvijanja pune svijesti vojnog sektora o njegovoj ulozi u demokratskom društvu, o mehanizmima demokratske kontrole vojske i slično", ističe predstavnik MPRI.

Činjenicu da se Federalni sud u Čikagu proglasio nadležnim za slučaj tužbe Srba protiv MPRI-a, on smatra normalnom pravosudnom procedurom, ali tužbu ocjenjuje promašenom i u njoj vidi "organizovani pokušaj da se, koristeći jedan ratni događaj, olako dođe do zarade".

"Smiješno je za akciju kakva je bila 'Oluja' optuživati jednu kompaniju", rekao je taj predstavnik i dodao:

"Ante Gotovina je uoči Oluje posjetio centar za obuku u američkom Fort Arvajnu a nakon toga je u društvu dvojice američkih atašea obišao planinu Dinaru. Tuđman je od Billa Klintona dobio zeleno svijetlo za početak akcije. Dakle, te su se stvari odvijale na najvišem vrhu", rekao je predstavnik MPRI.

On kaže da kompanije ne može biti odgovorna ako njeni partneri, a sarađuju s javnim i privatnim sektorom širom svijeta, svojim djelovanjem prekrše bilo koje nacionalne ili međunarodne zakonske norme.

"U Hrvatskoj je, po ugovoru s MPRI, obuku vršio general major Ričard Grifit, a obuka se odnosila na temu nacionalne bezbjednosti i odbrane tranzicionog društva kakvo je tada bilo hrvatsko. Ako je kasnije i bilo kršenja međunarodnih normi ratovanja, odnosno protjerivanja i razaranja, za to se ne može okriviti MPRI", smatra predstavnik ove kompanije.

On dodaje da kompanija ne može da čita misli i namjere svojih partnera s kojima sarađuje.

Bonus video: