Hrvatska: Hrišćanske organizacije pozivaju na toleranciju prema LGBT

NVO "Benedikt", koja promoviše hrišćanska uvjerenja, pozvala je Splićane da ne reaguju sa mržnjom prema onima koji će biti u gej povorci
114 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 07.06.2012. 08:10h

Sve je češći slučaj da crkveni velikodostojnici (npr. dubrovački biskup Mate Uzinić) i hrišćanske organizacije u Hrvatskoj pozivaju građane na toleranciju i uzdržavanje od nasilja prema LGBT osobama, dok je do "Split prajda" (gdje su svoje učešće najavili najviši državni zvaničnici) ostalo svega dva dana.

Hrvatska NVO "Benedikt", koja promoviše hrišćanska uvjerenja, sinoć je pozvala Splićane da se na dan gej povorke u tom gradu, 9. juna ne okupljaju organizovano na Rivi i da ne reaguju sa mržnjom prema onima koji će biti u povorci.

"Građani Splita ne smiju da reaguju s mržnjom i netrpeljivošću prema ljudima koji će biti u povorci i moraju da pokažu kako imaju razumijevanja i za ljude koji ne dijele njihove vrijednosti i način života, te kako žive u skladu sa hrišćanskim i drugim vrijednostima na koje se pozivaju", navodi se u saopštenju splitske NVO "Benedikt".

"Dostojanstvenim ponašanjem pokažimo da znamo odgovoriti na miran i uljudan način na sve provokacije društvenih grupa koje provode život koji nije u skladu s našim

"Građani Splita ne smiju da reaguju s mržnjom prema ljudima koji će biti u povorci i moraju da pokažu razumijevanje i za ljude koji ne dijele njihov način života, te kako žive u skladu sa hrišćanskim i drugim vrijednostima na koje se pozivaju"

Ta NVO smatra kako treba uvažavati "svaku osobu i njen izbor, pa i po pitanju seksualnosti, ali da homoseksualnost nije nešto što je za javno reklamiranje, jer to nije u skladu sa tradicijom, kulturom i običajima hrvatskog društva, a posebno se ne uklapa u vjerska načela hrišćanske religije kojoj pripada većina građana naše domovine".

Pozvavši Splićane da na dan gej povorke žive svoju svakodnevnicu i ne okupljaju se organizovano na Rivi (gdje će se održati gej parada), NVO "Bendikt" predlaže građanima Splita da toga dana sa svojim porodicama odu na druga mjesta u gradu i okolini, ili pak da ostanu kod kuće.

Galerija

Bonus video: