Gotovina će glasati za ulazak Hrvatske u EU

"Hrvatskoj je mjesto u Evropskoj uniji", poručio je Gotovina hrvatskoj javnosti iz Haga
0 komentar(a)
Ante Gotovina, Foto: Beta/AP
Ante Gotovina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 21.01.2012. 18:31h

Hrvatski general Ante Gotovina poručio je danas hrvatskoj javnosti iz Haga, gdje je osuđen na 24 godine zatvora za zločine nad srpskim civilima u operaciji "Oluja", da izađu sjutra na referendum i glasaju po svojoj savjesti, a da će lično glasati za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju.

"Ovim putem želim iznijeti da ću ja sjutra u Hagu glasati za ulazak Hrvatske u EU - gdje Hrvatska civilizacijski i istorijski pripada, a referendumom se to samo formalno potvrđuje", saopštio je Gotovina.

"Hrvatskoj je mjesto u Evropskoj uniji", poručio je Gotovina hrvatskoj javnosti iz Haga.

Poruku su u cjelini prenijeli njegovi advokati, javila je hrvatska agencija HINA.

"Presuda protiv generala Gotovine, donijeta prošlog proljeća, srušila je, doduše samo privremeno, podršku ulasku Hrvatske u EU na najniži zabilježeni nivo", piše zagrebački "Jutarnji list".

Brojni predstavnici radikalne desnice navode baš presudu Gotovini kao jedan od glavnih razloga zbog kojih se ne smije glasati za ulazak u EU, navodi list i dodaje da je utoliko Gotovinin apel u korist Unije zanimljiviji, pa i značajniji.

Vidjećemo hoće li generalova odluka, koja mora da je šokirala pojedine njegove javne obožavatelje, razoružati desne euroskeptike, navodi "Jutarnji list".

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijelo je 14. aprila prošle godine prvostepenu presudu protiv hrvatskih generala. Gotovina je osuđen na 24 godine zatvora i Mladen Markač na 18 godina, dok je Ivan Čermak oslobođen optužbi.

Zbog učestvovanja u zločinačkom poduhvatu koji je bio usmjeren protiv srpskog civilnog stanovništva u Kninskoj krajini tokom i posle operacije "Oluja" od 4. avgusta do kraja septembra 1995, Haški sud je utvrdio krivicu Gotovine i Markača zbog progona, deportacije civilnog stanovništva, pljačkanja javne i privatne imovine, bezobzirnog razaranja naselja, ubistava i nehumanih djela kao i zbog okrutnog postupanja prema srpskim civilima.

General Gotovina bio je komandant vojnog područja Split i komandovao operacijom Oluja. U bjekstvu je bio do 7. decembra 2005. godine, kada je uhapšen na Kanarskim ostrvima. Optužnica protiv njega podignuta je 2001. i dopunjena je u martu 2004. godine.

Bonus video: