Josipović i Kosor potpisali ugovor o pristupanju Hrvatske EU

Kosor istakla da hrvatski jezik sada postaje 24. službeni jezik Evropske unije
105 pregleda 0 komentar(a)
Ivo Josipović, Jadranka Kosor, Foto: Reuters
Ivo Josipović, Jadranka Kosor, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.12.2011. 12:22h

Predsjednik i premijerka Hrvatske, Ivo Josipović i Jadranka Kosor i čelnici 27 članica EU su danas u Briselu potpisali ugovor o pristupanju Hrvatske EU.

Punopravno članstvo za tu zemlju trebalo bi da počne jula 2013.

Josipović i Kosor su na svečanosti koju je prenosila i Hrvatska radiotelevizija (HRT), potpisali dva akta: pristupni ugovor i završni akt sa spiskom onoga što je dogovoreno tokom pregovora o članstvu u EU.

Jadranka Kosor je rekla da je ugovor o pristupanju "vrhunac afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni"

U govorima na hrvatskom jeziku Josipović i Kosor su istakli da je današnji dan istorijski za Hrvatsku.

Predsjednik Josipović je ukazao da Hrvatskoj treba više, a ne manje Evrope, i da će nova vlada koja će biti formirana posle prošlonedjeljnih izbora, "nastaviti reforme sa novim poletom i nastaviti da ide evropskim putem" i istrajati u sprovođenju zakona.

Hrvatski uspjeh otvara vrata susjedima

Jadranka Kosor je rekla da je ugovor o pristupanju "vrhunac afirmacije Hrvatske na međunarodnoj sceni", i istakla da su pregovori o prijemu u EU vođeni u otežanim okolnostima - "u vrijeme krize i po oštrijim kriterijumima".

"Hrvatski uspjeh otvara vrata i susjednim zemljama za ulazak u Evropsku uniju", rekla je Kosor i dodala da će "Hrvatska podržati njihove reformske napore".

Poslije potpisivanja, predstavnici Hrvatske će prvi put moći da prisustvuju zasjedanju šefova država ili vlada EU

Takođe je istakla da hrvatski jezik sada postaje 24. službeni jezik Evropske unije.

Predsjednik Saveta Evrope Herman van Rompej i premijer Poljske - predsjedavajuće EU, Donald Tusk kao zajednički domaćini ceremonije potpisivanja, čestitali su Hrvatskoj uspjeh.

2013. punopravna članica

Poslije potpisivanja, predstavnici Hrvatske će prvi put moći da prisustvuju zasjedanju šefova država ili vlada EU - u svojstvu aktivnih posmatrača.

Takav status će Hrvatska imati do 1. jula 2013. godine kada bi trebalo da postane 28. punopravna članica Evropske unije. Pristupni ugovor treba da se ratifikuje u svim zemljama - članicama EU.

Josipović čija je stranka pobijedila na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj i Kosor čija je stranka Hrvatska demokratska zajednica izbore izgubila, slikali su se jedno kraj drugog pred početak svečanosti.

Sarkozi nije potpisao

Svi šefovi država i vlada Evropske unije, sa izuzetkom francuskog predsjednika, prišli su stolu na kojem se potpisivao Ugovor o pristupanju Hrvatske Evropskoj uniji.

"Ne može on podnijeti da negdje sjedi sat vremena a da nije u centru pažnje"

Odsustvo Nikolasa Sarkozija, koji je opunomoćio ministra za evropska pitanja, Žana Leonetija da umjesto njega potpiše ovaj važan dokument - dakle, čak niti premijera ili ministra inostranih poslova, koji su važniji u hijerarhiji francuske vlade - upalo je u oči.

Prema glasovima iz kuloara, Sarkozi je bio preumoran nakon razgovora o eurozoni, koji su završili ujutru. Angela Merkel i svi ostali EU lideri, uključujući i Dejvida Kamerona koji je zadnju pres konferenciju održao u šest ujutro, pojavili su se umiveni, počešljani i svečano odjeveni na hrvatskom potpisivanju u devet i trideset. Sarkozi je nastavio da spava.

"Ne može on podnijeti da negdje sjedi sat vremena a da nije u centru pažnje", komentarisao je jedan francuski kolega dopisnik.

Ali, postoji i drugo objašnjenje. Francuski predsjednik nastoji što je više moguće, u doba kad u Francuskoj već traje tiha predizborna kampanja, pomaknuti proširenje u drugi plan.

To je glavni i osnovni razlog zašto Crna Gora nije dobila proširenje u ovoj rundi nego će čekati do juna, a vjerojatno i razlog zašto nije lično potpisao hrvatski pristupni dokument.

Bonus video: